Въпрос
След като подам дан. декларация за 2009г. със загуба и декларация за спиране на осигуряването като осиг. се лице и фирмата бъде пререгистрирана, но няма да работи в бъдеще трябва ли да има закриване и мога ли да я закрия с тази загуба , какво ще стане откъде ще се препокрие загубата като фирмата няма да работи повече?А ако трябва дъ бъде закрита ще има ли дан.ревизия? Посъветвайте ме какво да посъветвам собственика, тъй като той открива ЕООД и ЕТ ще спира да работи.

Загубата ще се покрие от джоба на собственика. Друг вариант не виждам, но този не е ненормален, даже е логичен.

Няма проблем да заличите фирмата с налична загуба.

Дали ще има ревизия при заличаването може да реши само НАП. Там се правят някакви селекции в такива случаи и ако им се стори, че има нещо за събиране - правят ревизии. Общо взето практиката ми показва, че последните години рядко правят ревизии. В момента не е задължително по закон да се прави ревизия и в повечето случаи не правят нищо.

Правилното решение е ЕТ да спре да работи например от 01.01.2010 г. След тази дата не правите нищо. Не трябва да имате нито приходи, нито разходи и няма да имате никакви задължения свързани с ГДД и др. подобни. По сега действащата уредба ви остава единствено задължение да подавате в Агенция по вписванията по един празен ГФО всяка година (след пререгистрацията). А вашият клиент да си започва работа с ЕООД-то и да няма никакви притеснения.

Като минат 3-4 години може и да заличите ЕТ.

Искам да помоля да не коментираме казуси с продължение - за това е форума - пишете там, ще ви отговаряме.

LAN_306Сайт за счетоводство, данъци и осигуряване


Време за изпълнение:0.0272 сек.,0.0049 от тях за заявки.БД заявки:15. Сървър памет:1,760kb