http://www.account-bg.info/balansi/

Каталог Избрано от системата Въпроси и отговори на НАП

Статия
Назад към списъка  Версия за печат  Изпрати на приятел
Пенсионерите по инвалидност длъжни ли са да плащат здравноосигурителни вноски с лични средства.
2_1034/16.04.2009г.
ЗЗО – чл.40, ал.1, т.4

В запитването си не описвате конкретна фактическа обстановка и поставяте принципно въпроса пенсионерите по инвалидност длъжни ли са да плащат здравноосигурителни вноски с лични средства.

С оглед действащата нормативна база, изразявам следното принципно становище:

В член 33 на Закона за здравното осигуряване /ЗЗО/ изчерпателно е изреден кръгът на лицата, които за задължени да правят здравноосигурителни вноски. Принципно, задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса са всички български граждани, които не са граждани и на друга държава, както и българските граждани, които са граждани и на друга държава и постоянно живеят на територията на Република България.
С чл.40 от ЗЗО се определя осигурителния доход и реда за внасяне за отделните категории лица, които са задължени да внасят здравноосигурителни вноски. На основание чл.40, ал.1, т.4 от ЗЗО здравноосигурителната вноска за пенсионерите е върху размерът на пенсията или сборът от пенсии, без добавките към тях.

Здравноосигурителната вноска за тези лица е за сметка на републиканския бюджет. Разпоредбата касае общо всички пенсионери без значение на какво основание по реда на Кодекса за социално осигуряване се получава пенсията.

От горецитираното е видно, че няма нормативно изискване пенсионерите да правят здравноосигурителни вноски за своя сметка, тъй като дължимите от тях здравноосигурителни вноски са за сметка на републиканския бюджет.

Следва да имате в предвид, че биха могли да възникнат случаи, в които въпреки че лице е пенсионер то дължи здравноосигурителни вноски за своя сметка. Такива са например случаите когато лицето упражнява дейност като самоосигуряващо се лице.

Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
504 Разплащателна сметка във...

Чрез сметка 504 предприятията отчитат собствените и привлечените парични средства във валута, с които извършват разплащания с други...


605 Разходи за социални...

Чрез сметка 605 се отчитат начислените суми за: задължителните месечни осигурителни вноски и други подобни законно регламентирани...


304...

Чрез сметка 304 се отчитат готовите продукти, предназначени за продажба. Документирането на стоките в търговските обекти се...


703 Приходи от продажби на...

Чрез сметка 703 се отчитат постъпленията от различни видове услуги, като: транспортни, спедиторски, туристически, проектно-проучвателни,...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0364 сек.,0.0085 от тях за заявки.БД заявки:21. Сървър памет:2,064kb