http://www.account-bg.info/balansi/

Каталог Избрано от системата Въпроси и отговори на МТСП

Избери категория  
Статии
Лице, което е в неплатен отпуск без стаж представи болничен лист, изплаща ли се или не, и ако е не, къде се съхранява /изпраща/ болничният. Уведомява ли се лицето.
Във фирмата имаме назначена чистачка на тр. договор по чл.114 от КТ- на непълно раб.време - по 1 час дневно или в определени дни от месеца.В Декларация обр.1 я подаваме с код 11 и е осигурена за инвалидност поради общо заболяване,старост,смърт,тр.злополука и проф.болест- 18 % ДОО.Лицето е пенсионер по старост. Правилно ли е назначена и осигурена.
Има ли право освободен по чл,327 т,2от КТ на обезщетения от Бюрото по труда,
Когато едно лице работи по трудов договор на 2 /два/ часа как трябва да се направят записванията в трудовата книжка, как трябва да се изчисли трудовия стаж.
На 20 години съм и за пръв ползвам болнични.Поискаха ми банкова сметка и аз дадох тази на баща ми.Оказа се,че трябва да имам моя банкова сметка.За поддържането и трябва да плащам 30 лв.на година.За 5дни болнични ще получа 40 лв. 30от тях не ми се дават на банката за такси,освен това рядко боледувам.Мога ли да ползвам сметката на баща ми?
Може ли да се прекрати отпуск за бременност и раждане след изтичане на 135 дни? Има ли майката право на обезщетение по чл.54 от КСО за времето между 135 и 410 дни?
Съкратена съм по чл.238,ал.1,т.3 с предизвестие,Имам фирма ЕТ 1,По Време на предизв. могат ли да ме пуснат в неплатен отпуск? 2,Мога ли да ползвам Болнични? 3,Обезщетението по чл.222 дали ще се изплати като имам фирма? 4.Кой ще издаде документ че не съм започнала работа на друго място НЕ РАБОТЯ ВЪВ ФИРМАТА,НО Е ДЕЙСТВАЩА
Бременна съм в 5-тия месец. Работя по два трудови договора при различни работодатели на 8 и 4 часа.Задължена ли съм да прекратя едниния си трудов договор, въпреки че състоянието ми ползволява и желанието ми е да работя и на двете места?
Редно ли е парите за работно облекло да се причисляват към заплатата, в резултат на което се облагат с немалък данък?
Лице работи на 4 часа. Осигурителният стаж не е равен на трудовия. Съкратено е и получава обезщетение по чл.222,ал.1 от КТ. Включва ли се в УП-3 периода на обезщетението като осигурителен стаж, при положение, че на основание чл.9,ал.3,т.5 от КСО същото се признава за осигурителен стаж и как точно се описва - сумарно или на отделен ред?
Работя като пазач във фирма.Пазачите сме 4-ри човека и работим на 12 часови дежурства.Имаме известни неудобства с тази продължителност и те най-вече са свързани с това че няма обществен траспорт в часовете на започване и края на смените и се налага ползване на собствен транспорт.Допуска ли кодекса на труда работа на 24-часови дежурства като между две дежурства се падат три почивни дни.
На 03.08.09 е прекратен ТД на служител поради съкращаване в щата. От 20.07. той излиза в болничен, който продължава до 28.09 /след прекратяване/. През м.11подава декларация за изплащане на обезщетение по чл.222 ал.1. Кой период трябва да обхване обезщетението и има ли въобще право на такова след като вече е минал един месец от прекратяването и лицето е било в болнични?
Здравейте, работя на половин длъжност. Как се изчисляват часовете, които трябва да изработя за месеца, при ползване на платен отпуск 13 дни в рамките на един календарен месец?
Освен основното си работно място имам и втори трудов договор на 4 часа. Имам ли право на работно облекло на втората си работа?
Кога приключва отпускът за отглеждане на малко дете /по чл. 164 и чл. 165/? Денят в който детето навършва 2 год./3год. е последният ден от отпуската или е първият работен ден за лицето ползващо този вид отпуск?
При неспазено предизвестие от страна на работника, обезщетението по чл.220 (1), което той дължи на работодателя, записва ли се в трудовата книжка на страниците за изплатени обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение?
Работя на трудов договор - 8 часа дневно. Имам сключен граждански договор за 4 часа дневно. Имам ли право да сключа втори граждански договор и има ли ограничение за часовете му.
Служителка, бременна в шестия месец, и ползваща три поредни месеца болничен, след изтичане на последния нито се яви на работа, нито се обади, че е в болница или че ще ползва нов болничен. Можем ли да я освободим заради неявяване на работа, каква е процедурата, и какви доказателства за неявяването следва да имаме?
Работодателят ми твърди, че съгласно вътрешният правилник на предприятието трябва да се представи болничният лист в деня, в който е издаден, уведомяване не е достатъчно. Законно ли е такова условие във вътрешния правилник, при условие, че то противоречи на чл.9 ал.2 от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността?
След жалба в ИТ бившият ми работодател още не е изпълнил дадените му предписанията. Те включват корекция на записите в трудовата ми книжка и изплащане на възнагражденията ми за последните два месеца. Срокът по предписанията изтече на 30,11,2009. Какво следва да се предприеме?
Отиди на страница  1 2 3 [4] 5  
Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
425 Задължения за...

Чрез сметка 425 предприятията отчитат задълженията си към съдружниците за полагащите им се дивиденти. Аналитичното отчитане към...


614 Разходи за организация и...

Чрез сметка 614 се отчитат разходите, които са свързани с общото управление и функциониране на предприятието. Аналитичното отчитане...


624 Разходи по валутни...

Чрез сметка 624 се отчитат отрицателните разлики от промяна на валутни курсове на чуждестранна валута. Сметка 624 се дебитира със сумата...


112 Преоценъчни...

Чрез сметка 112 се отчитат резервите от преоценка на дълготрайните активи на предприятието. Към сметка 112 може да се открият следните...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0596 сек.,0.0166 от тях за заявки.БД заявки:23. Сървър памет:2,083kb