http://www.account-bg.info/balansi/

Въпроси и отговори - архив - това е архив на въпроси задавани в сайта през 2008 и 2009 г.

Въпрос
Назад към списъка  Версия за печат  Изпрати на приятел
Въпрос: Здравейте, от скоро работя в един голям холдинг. При подписването на трудовия договор ми казаха, че няма да бъда осигурен на пълната работна заплата. Първите месеци нямаше други проблеми, но от Нова година започнаха да ни плащат с големи закъснения, като в края на февруари ни казаха, че заплатите за месец януари ще бъдат намалени с 30%. Сега след 3 месеца правят среща с всички служители за да ни информират, че сме от февруари месец на 5 часов работен ден. Има ли нарушения случия с КТ? Вазможно ли е това да се случва?
Отговор: Четейки въпроса ви с данните които сте дали оставм с впечатление, че нередностите са много.
Ваша грешка е, че сте подписали трудов договор и сте се съгласили да получавате част от възнаграждението си по нерегламентиран начин.
От една страна е въпроса правилно ли е да ви намалят заплатата със задна дата, а от друга страна е въпроса какви документи има налични.
Защото ако в договора ви е вписана заплата с 30% по-ниска от реално получаваната и работодателят ви плати заплатата вписана в трудовия договор, може да се каже, че документите са на негова страна, въпреки неформалнита ви и незаконна уговорка за по-голямо възнаграждение.
Вероятно разбирате, че в този случай и двете страни нарушават действащото в страната законодателство.

Относно работното време: Въвеждането на намалено работно време е рагламентирано в Кодекса натруда в чл. 138а и се въвежда след изпълнението на определени процедури от работодателя и по никакъв начин със задна дата.

Възможно е да търсите правата си чрез синдикати, инспекция по труда или по съдебен ред.

До колкото и вие сте участвали със съгласието си в договорки противоречащи на закона, не е добра идея да търсите правата си чрез горните институции.

Най-общо може да се каже, че такива неща се случват и виновни са не само работодателите а и служителите.

Следващият път когато подписвате трудов договор е най-добре да мислите за последствията.
Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
705 Приходи от...

Чрез сметка 705 се отчита частта от финансиранията, която се признава за приход за съответния отчетен период. Сметка 705 се дебитира при...


499 Други...

Чрез сметка 499 предприятията отчитат задълженията си към трети лица по операции, невключени в другите сметки от групата. Аналитичното...


202 Продуктивни и работни...

Чрез сметка 202 се отчитат продуктивните животни от основните стада, както и животните, използвани за работна сила. Като инвентарен обект...


152 Получени дългосрочни...

Чрез сметка 152 се отчитат получените дългосрочни заеми. Заемите в чуждестранна валута се оценяват по централния курс на...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0382 сек.,0.0076 от тях за заявки.БД заявки:21. Сървър памет:2,091kb