http://www.account-bg.info/balansi/

Въпроси и отговори - архив - това е архив на въпроси задавани в сайта през 2008 и 2009 г.

Въпроси и отговори - архив
Избери категория  
Това е архив на по-отдавна задавани въпроси. 
Въпроси 
Фирмата ни притежава аптека. Част от доставчиците ни предоставят периодично отстъпки от цените на доставените стоки по предходни доставки, което се оформя с ДКИ. Във връзка с тези отстъпки, за да не им връщаме пари, те ни доставят допълнително лекарства, за които ни пускат фактури на стойност - равна на стойността на ДКИ. Интересуваме, дали правя правилно осчетоводяване: на ДКИ: ДТ 304 с минус х лв., ДТ 4531 с минус у лв. на КТ 401 с минус х+у лв. За новата фактура: ДТ 304 с х лв., ДТ 4531 с у лв. на КТ 401 с х+у лв.
Фирмата ни продава готови апартаменти /наша собственост, с удостоверение за въвеждане в експлоатация/, но в апартаментите има различни електроуреди като пералня, хладилник, бойлер. Цената на апртаментите включва и това оборудване. Как да оформя продажбата на апартаментите, така че данъчните да признаят продажбата на оборудването. В нотариалния акт не могат да бъдат вписани. Става ли с приемо-предавателни протоколи. И има ли начин някак си да ги заведа счетоводно в аналитичните сметки на всеки апартамент, като част от себестойността им, вместо да стоят по отделни сметки и да ги изписвам при продажбата на апартаментите?
Ходих в НАП да прекъсна осигуряването на самоосигуряващо се лице /собственик на ЕООД/ и да мине на ДУК, но ми казаха, че нямало подадена декларация за започване на дейност като самоосигуряващо се лице. Как мога да го осигурявам за ДУК и да прекратя в случая самоосигуряването, като ми изтича 7-дневния срок?
Частна фирма. Управителят е издал заповед за дневни пари без нощувка - по 20 лв. дневно на работещите във фирмата. Има ли право на това.
Ще прекратяваме за известен период от време дейността на ЕТ регистрирано по ДДС, което внася всеки месец авансов данък по ЗКПО. 1. Авансовите вноски ще продължаваме ли да ги внисаме ежемесечно до края на годината или ще ги прекратим? 2. Справка Декларация по ДДС с нулеви стойности ще се подават ли, като се има предвид, че не желаем да се дерегистрираме?
Ще се признае ли нелегализирания предов на чужда фактура на ЕТ , а само с прикрепен предов,или задължително трябва да е от фирма която извършва преводи. Протокол по чл. 117 ал.2 от ЗДДС само за регистрираните по ДДС ли важи или може да се използва и при нерегистрираните?
ЮЛНЦ, които нямат стопанска дейност, нужно ли е да публикуват ГФО за 2009г.
Юридическо лице с нестопанска цел регистрирано за търговската си дейност по ЗДДС. м. Януари 2009 година извършва ВОП на специализирана техника за нетърговската дейност, за която не се полза данъчен кредит. Съгласно чл. 41 т.4 доставката е освободена поради това, че нестопаската дейност е спортна. Следва ли да се съставя протокол по чл. 117 по ЗДДС, в който да се посочи 0 ставка?
Отиди на страница  1 2 3 ... 16 17 [18]  
Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
152 Получени дългосрочни...

Чрез сметка 152 се отчитат получените дългосрочни заеми. Заемите в чуждестранна валута се оценяват по централния курс на...


102 Капитал, неизискващ...

Чрез сметка 102 се отчита капиталът неизискващ регистрация, формиран съгласно устава на предприятието. Аналитичното отчитане към...


499 Други...

Чрез сметка 499 предприятията отчитат задълженията си към трети лица по операции, невключени в другите сметки от групата. Аналитичното...


612 Разходи за спомагателна...

Чрез сметка 612 се отчитат извършените разходи в спомагателната дейност на предприятието. Спомагателна дейност за предприятието е тази,...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0511 сек.,0.0146 от тях за заявки.БД заявки:23. Сървър памет:2,081kb