http://www.account-bg.info/balansi/

Въпроси и отговори - архив - това е архив на въпроси задавани в сайта през 2008 и 2009 г.

Въпроси и отговори - архив
Избери категория  
Това е архив на по-отдавна задавани въпроси. 
Въпроси 
Нает е служител на трудов договор от средата на м.юли. Цялата фирма излиза в годищен отпуск от 8 до 23 август. Като какъв се оформя този отуск за новопостъпилия?
Назначено е лице на срочен трудов договор по чл.68;ал.1;т.1- до23.10.2009/това е датата на прекратяване по уведомлението/. Работата не е сезонна и с временен характер/ в последствие разбрах, че това е неправилно/Трябва да освободя лицето с изтичане срока на договора защото не съм доволна, но ще имам ли проблеми? Вярно ли е, че щом работата не е сезонна договора се счита за сключен за неопределено време?
Назначила съм работничка на четири саса , с основен трудов договор.Оказа се че тя има един основен трудов договор и този трябва да е втори тд.Какво трябва да се направи в този случай?
Налага се да уволним дисциплинарно един служител. Някой му е казал за уволнението и той си е взел болнични. Ако му изпратим заповедта по пощата, можем ли да прекратим договора при положение, че има болничен?
Начислява ли се допълнително възнаграждение за прослужени години при ДУК?
Наша служителка назначена при нас на 8 часов безсрочен тр. договор, работи и на 4 часа на друго място. Трябва ли да й издам сл.бел. за изплатените й при нас заплати и осигуровки за да си попълва ГДД или това е моя работа?
Нашата фирма има обекти в цялата страна. Болничните листове ги изпращат първо по факс. Моля, кажете ми ако работникът не представи в срок болничиният лист или банковата сметка в срока за начисляване на заплатите, как да постъпим в такъв случай. Или ако работникът е в болница и му издадат болничен лист след, като го изпишат от болницата, как да му бъде представен болничиният в НОИ, след като срокът е 2 дни след начисляване и изплащане на заплатите.
Незнам дали постъпваме правилво, но на ДУК/въпросното лице е собственик на фирмата/ не сме начислявали клас. Как е правилно, този въпрос ме смущава.
Неплатено майчинство след 31.12.2006 г. Въпросът ми е, може ли майката да ползва 12 месеца или е задължително тя 6 мес и бащата 6 мес. до навършване на 8 год.възраст на детето.
Обезщетението по чл.224 (1) от КТ при прекратяване на ТД записвали се в тр. книжка? Прекратено е тр. правоотношение с работник на 05.02.2009 г и му се полага пл. отпуск за м. 01 2009 г. в размер на 50,00 лв за 2 дни - на стр. в ТК за платени обезщетения да се запише ли " чл.224 / от 01,01,2009 до 31,01,2009 / 50.00 лв. / "?
Остава ми 1 месец до края на майчинството а искам да започна друга работа трябва ли да работя на старата работа за да ми актуализират заплатата и след това да мина на другата работа на безсрочен трудов договор съм но ще ме съкръщават по коя заплата ще ми изплатят натрупалият се платен годишен отпуск?
От 01.07.09 г. имаме нова структура. Назначена съм по чл 68 ал. 1 т 3 от КТ. Може ли управителя да ме назначи по чл 67 на основание новата структура на длъжност изисваща нужното образование при условие че замествах служител който в момента е в неплатен отпуск за гледане на дете след 2 години и е баба?
От навършването ми на 50 годишна възраст получавам наследствена пенсия от починалия ми съпруг който получаваше пенсия при 15 г. трудов стаж при 1 гр. инвалидност с индивидуален коефициент 2,06. Сега ми предстои пенсиониране за придобит трудов стаж и възраст, но при мен ще се получи много нисък коефициент. Мога ли да избера да получавам пенсиата на съпруга ми?
Плаща ли се % клас пи допълнителен трудов договор по чл. 111 КТ?
По какъв начин ще се изплащат възнагражденията на работещите по граждански договор, които са и самоосигуряващи лица през 2009 година.На базата на какъв документ ще изплати работодателя на това лице?
По колко лева се полагат на ден когато работния ден преминава в друго населено място в случаите:без преспиване и с преспиване? Работодателя длъжен ли е да плаща командировъчни пари?
По разпореждане на съда трябва да възстановим на работа бивша служителка. Тя е уволнена поради съкращаване на щата. Освободена е тя, а не друг служител, защото е била със средно образование, а за длъжността се изисква висше. В момента дори нямаме такава длъжност. Как да постъпим в този случай?
Подава ли се уведомление по чл. 62, при увеличение размера на работната заплата по трудов договор. Трябва ли да се издаде заповед при увеличение на работната заплата?
Подадено е предизвестие за напускане от 30 дни от служителя.Може ли да се прекрати предизвестието в рамките на срока на изтичане на предизвестието. Ако може да се прекрати в какъв период?
Полага ли ми се ДТВ при условие,че месеца в който се изплаща то аз съм била в болнични?
Полага ли се платен годишен отпуск на работничка за времето в бременност и раждане и платено майчинство?
Полага ли се платен отпуск на служителка с трудов договор и стаж 9 години, за времето, когато е била в отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете до две годишна възраст, и ако се полага за чия сметка е? Моля да се позовете на нормативната уредба?
Помогнете ми - коя е правилната дата която трябва да се попълни в трудовата книжка в колона 7 /т.е. датата на прекратяване на трудовото правоотношение е първия неработен ден/денят от който служителят е напуснал работа/ и датата "до" в правоъгълния печат е същата дата? Права ли съм или греша?
Преди месец освободихме един служител поради съкращаване на щата. Веднага след напускането той си взе болнични /1 месец/. Сега редно ли е да иска обезщетение за оставане без работа за този един месец /чл. 222 от КТ/или трябва да изчаваме един месец след болничния?
Представлява ли някакво нарушение факта, че заповед за прекратяване на трудово правоотношение е с дата 30.09.09 г. , но в тази заповед има текст " считано от 01.10.2009 г.".Реално лицето е работило на 30.09.09 г. и в края на работния ден е била подписана заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение.Лицето ще получи заплата за 30.09.2009 и в трудовата книжка ще бъде посочена дата на прекратяване на трудовия договор 01.10.2009 г.
Отиди на страница  1 2 3 4 5 [6] 7 8  
Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
102 Капитал, неизискващ...

Чрез сметка 102 се отчита капиталът неизискващ регистрация, формиран съгласно устава на предприятието. Аналитичното отчитане към...


504 Разплащателна сметка във...

Чрез сметка 504 предприятията отчитат собствените и привлечените парични средства във валута, с които извършват разплащания с други...


605 Разходи за социални...

Чрез сметка 605 се отчитат начислените суми за: задължителните месечни осигурителни вноски и други подобни законно регламентирани...


453 Разчети за данък върху добавената...

Чрез сметка 453 предприятията отчитат сметните си взаимоотношения с държавата като платци на данъка върху добавената стойност. Към...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0445 сек.,0.0127 от тях за заявки.БД заявки:23. Сървър памет:2,089kb