http://www.account-bg.info/balansi/

Въпроси и отговори - архив - това е архив на въпроси задавани в сайта през 2008 и 2009 г.

Въпроси и отговори - архив
Избери категория  
Това е архив на по-отдавна задавани въпроси. 
Въпроси
Трябва да назначим на работа чужденец. Какви документи и от къде са необходими? От къде да намеря Наребда за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешениь за работа в РБ.
Имам следния въпрос: Мога ли да назнача по чл. 114 от КТ работник, който е на основен 8-часов трудов договор на друго място - а при нас ще работи само вечер по около 2 часа - при това положение работното му време, заедно с това по основния договор, става около 10 часа, при което е спазено правото на работника за междудневна и междуседмична почивка. Вярно ли е, че когато работникът има основен трудов договор - не може да бъде назначен по чл.114 /което ни устройва повече/ - а по чл.111 от КТ?
Незнам дали постъпваме правилво, но на ДУК/въпросното лице е собственик на фирмата/ не сме начислявали клас. Как е правилно, този въпрос ме смущава.
Изгеглих Ведомост за заплати ,която наистина е много-добра.В смисъл, че когато заплатите превишават максималния оксигурителен доход изчислява осигуровките до максимума.Може ли да ми помогнете какво трябва да направя за да премахна ограничението до 2 -ма души.Т.е. като започнах да работя не ми позволява да добава 3,4 и т. И още едно въпросче. При ползване отпуск майчинство и отглеждане дете до 2 години, майката има ли право на платен годишен отпуск за този период-майчинство и отглеждане дете до 2 г.
Плаща ли се % клас пи допълнителен трудов договор по чл. 111 КТ?
Управител на една фирма иска да даде по една заплата "Великденска "на служителите си. Въпросът ми е: Основание. Заповед? или Протокол на ОС- фирмата е ООД. В отделна ведомст ли трябва да начисля допълнителната заплата. При всички положения осигурителния доход на част от служителите ще превиши максималния осигурителен доход за м.април. Може ли във ведомстта за м.04/2009 да насчисля двойно заплати? и по този начин, ще огранича вноските за фондовете на ДОО до максималния размер.
Работя на втора категория труд. Работя и на втори трудов договор на 4часа от 1-01-2008 до 1-01-2009г. Моля, да ми отговорите при пенсиониране колко осигурителен стаж ще ми се признае от втория трудов договор. Кой е по-добрият вариант - Втори трудов договор или граждански договор?
Дължи ли се обезщетение по чл. 222, ал. 1 при прекратяване на трудово правоотношение по чл. 328, ал. 1, т. 6.
Какви осигуровки се дължат за лице което работи на трудов договор и се трудоустрои ,беше в болнични дълго време претърпя операция и в последствие я трудоустроиха с 80% инвалидност но продължава да бъде на работа трябва ли да правя някакви някакви промени в трз програмата си защото доколкото съм запозната на трудоустроените не се дължи ДОД,ще ви бъда благодарана за отговора.
Заплатите за м.декември 2008г.са изплатени в януари 2009г. Следва ли в бележката за облагане доходите на физически лица да се включи и декемврииската заплата или не?
При намаляване на работното време от 8 ч. на 4 ч.р.ден освен заповед на Работодателя за определяне на график за работа по цехове и по длъжности във фирмата. Нужно ли е да се определи поименно работното време на работника.
Работя в държавно предприятие и ползвам отпуск за обучение със съгласие на работодателя, който се признава за трудов стаж по КТ. За клас прослужено време се начислява 1% на година трудов стаж. Този процент начислява ли се за времето на ползване на годишен платен отпуск и на отпуск за обучение?
Спешно ми трябва КИД на пункт за изваряване на ферментирали плодове
Когато се прави прехвърляне на дейността от фирма А във фирма Б и се налага заетия с дейността персонал да смени работодатела при условията на чл.123 ал.1 т.7 от КТ КТ - запазване на трудовите правоотношения без прекратяване при промяна на работодателя , в резултат на преотстъпване или прехвърляне на дейността от едно предприятие на друго, коя точка се вписва като основание за промяна на работодателя в уведомлението за промяна на работодател по чл.123 ал.1 от КТ, тъй като показаните в указанията основания не отговарят напълно на тези от чл.123 ал.1 от КТ.
Когато напуска управител на договор за управление и контрол полага ли се обезщетение за неизползван отпуск? Ако не, къде мога да го прочета? Във връзка с предишния въпрос, искам да попитам, договорът за управление за трудов ли се счита или за граждански? Прилагат ли се разпоредбите на Кодекса на труда?
Какви документи трябва да издаде работодятеля на работник, когото освобождава от работа с предизвестие? Трябва ли да му даде оргинална заповед за освобождаване или преснета на ксерокс? Длъжен ли е да направи документи за регистрация в НОИ за получаване на парична помощ при безработица или трябва да подавам молба за да ми ги издаде?
Имам служител, който за м.март е отработил 15 дни /при 21 работни/. При пълен месец получава 3000 лв. За 15 дни би трябвало да се получат 2142.86 /3000/21*15/, програмата за заплати обаче изчислява 2075.79 лв. при осигурителен доход 2000 лв. Редно ли е за 15 отработени дни осиг. доход да бъде 2000 лв.? Откъде идва тази разлика?
Изтича ми двегодишното майчинство и работодателя ми казва че няма да ме върне защото работат ми е разпределена на други служители.До кога закона ме пази?Имат ли право да не ми дадат шестмесечния неплатен отпуск ако искам и мога ли да бъда съкратена поради съкращаване щата или намаляване обема на работа? Какви са ми правата, какво мога да направя?
Защо не мога да изтегля примерни образци: ГФО на ЕТ неподлежащи на одит, Анекс към ТД, ТД? Може би с тази регистрация нямам право на достъп?
При определяне нов развер на МОД с Нормативен акт вписва ли се новата заплата в трудовата книжка и ако следва да се вписва то въз основа на какъв документ: Заповед?
В момента във фирмата няма работа и се налага да пуснем някои от работниците в неплатен отпуск. В този случай неплатеният отпуск в работни дни ли се изчислява или в календарни?
КАК СЕ ПОПЪЛВАТ ТАБЛИЦА 1 И 2 НА САМООСИГУРЯВАЩО ЛИЦЕ КОЕТО ОТ М 05,2008 Е В БОЛНИЧЕН ЗА БРЕММЕНОСТ И РАЖДАНЕ?
Управител на ЕООД, който не е собственик на дружеството, а по съдебна регистрация е управител.Същото лице работи по трудов договор на друга длъжност в същото дружество и се осигурява по този договор.В договора му за управление и контрол е записано, че "управителя работи безвъзмездно" и не се начисляват и внасят осигуровки по ДУК. Моля Вашето компетентно становище за това правилно ли лицето е осигурено само по трудовия договор(който е под 2000 лв.), а по ДУК не се начисляват и внасят осигуовки?
Бих искала да попитам следното: неплатен годишен отпуск през 1983г.,колко месеца се е зачитал за трудов стаж?
Губят ли давност в години назад неползваните отпуски - например ако лицето има неползвани отпуски от 2005 година- какво става с тях? До кога ще ги посочвам в ГДД като ревизирани отпуски?
Отиди на страница  1 2 3 4 5 [6] 7 8  
Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
159 Други заеми и...

Чрез сметка 159 се отчитат привлечените чужди средства, които не се отчитат по предходните сметки от групата, като задължения по...


425 Задължения за...

Чрез сметка 425 предприятията отчитат задълженията си към съдружниците за полагащите им се дивиденти. Аналитичното отчитане към...


452 Разчети за данък върху...

Чрез сметка 452 предприятията отчитат сметните си отношения с държавния бюджет като платци на данъци за сметка на печалбата. Сметка 452...


101 Основен...

Чрез сметка 101 се отчита основният капитал. Той е относително постоянна величина. В дружествените предприятия основният капитал се...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0405 сек.,0.0080 от тях за заявки.БД заявки:23. Сървър памет:3,719kb