http://www.account-bg.info/balansi/

Въпроси и отговори - архив - това е архив на въпроси задавани в сайта през 2008 и 2009 г.

Въпрос
Назад към списъка  Версия за печат  Изпрати на приятел
Въпрос: Днес ми беше зададен следния хипотетичен невъзможен въпрос - ако се издаде фактура, за плащане в брой, но реално самото плащането се извърши през следващата година, как ще се отрази в счетоводните сметки и ако тази ситуация въобще е възможна как изобщо да се процедира?
Отговор: Според нас този въпрос е хипотетичен (явно, защото самият автор го е определил като такъв), но не е невъзможен, даже напротив такава ситуация е много вероятна и доста често срещана.

Как да се процедира - игнорирайки извратеното си счетоводно мислене, винаги когато някой иска да плати някакви пари съветвам управляващите предприятието да ги вземат веднага, без никакви уговорки. Този мой съвет е следствие от това, че счетоводството трябва да обслужва управлението, т.е. да вкарва в законови рамки реалните ситуации, а не обратното. Считам, че не е нормално да се създават изкуствени ситуации, само защото на някакъв счетоводител му се струва, че нещо е невъзможно.

Това ще стане малко дълго, но дано ви стигне търпението да го прочетете до края.

Та относно фактурите и измисления реквизит - "начин на плащане". Този текст фигурира на почти всички фактури, които виждам. Защо фигурира - никой не може да ми отговори. Няма никакво нормативно изискване за такъв реквизит. Няма и никакво логично обяснение защо е необходимо да фигурира във фактурата. Но е там. Обаче това, че е там не би следвало да ни ангажира по никакъв начин с написаното след него.

Начинът на плащане и закона: Към настоящия момент законодателството в Република България не прави разлика между различните видове плащания. Може да се плаща в брой, по банка, с банква карта - кредитна или дебитна, с бартер.

Според мен начините на плащане са два вида - "веднага" и "разсрочено". При плащането "веднага" то задължително е в брой. При разсроченото плащане в момента на сделката не е ясно как ще бъде платено, независимо от това какво пише на фактурата след измисления реквизит "начин на плащане". И ако аз съм управител и имам клиент, който не ми е платил фактура от миналата година и днес ми донесе парите в брой в офиса и счетоводителят ми каже, че тази ситуация е невъзможна и трябва да откажа плащането защото на фактурата пише "по банка" или пише в брой но е от миналата година, то аз веднага ще освободя счетоводителя от работа, ще издам касов бон и ще взема парите. След това ще си потърся нов счетоводител и като тест за квалификация ще му поставя горния казус.

И ако една фактура не е платена "веднага", какъв е проблема да се плати в брой в някакъв по-късен момент. Въобще каква е разликата дали ще бъде платена в брой или по банка. Никъде в нормативната уредба или поне тази която аз съм изчел, не съм намерил даже и лек намек по въпроса, че има някаква разлика между двата вида плащане.

Та конкретно на въпроса: Фактурите за продажби издадени през един отчетен период и неплатени до края на периода си стоят със салдо в счетоводството.
След плащането им салдото се закрива.

Ако плащането не е "по банка" се издава касов бон, т.е. касов бон се издава и при другите видове плащания, различни от плащане "в брой" - изискване на наредба Н-18.

В края на месеца при изготвяне на месечния отчет за извършените продажби (ЗДДС чл.119 и ППЗДДС чл. 112) тази сума включваме със знак минус, за да получим реалната стойност на продажбите в брой през текущия месец.

Време е всички да разберат, че разсроченото плащане не е несъвместимо с плащането "в брой".

И горе долу това е.
Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
625 Финансови разходи за бъдещи...

Чрез сметка 625 се отчитат разсрочените финансови разходи, които се признават за текущи през следващи отчетни периоди. Аналитичното...


705 Приходи от...

Чрез сметка 705 се отчита частта от финансиранията, която се признава за приход за съответния отчетен период. Сметка 705 се дебитира при...


107 Сметка на...

Чрез сметка 107 се отчитат личните вноски на собственика и получените от него суми през отчетния период. Подходяща е за отчитане на...


612 Разходи за спомагателна...

Чрез сметка 612 се отчитат извършените разходи в спомагателната дейност на предприятието. Спомагателна дейност за предприятието е тази,...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0387 сек.,0.0085 от тях за заявки.БД заявки:21. Сървър памет:2,093kb