http://www.account-bg.info/balansi/

Въпроси и отговори - архив - това е архив на въпроси задавани в сайта през 2008 и 2009 г.

Въпрос
Назад към списъка  Версия за печат  Изпрати на приятел
Въпрос: Ако направя застраховка Живот на работниците във фирмата какви облекчения ползва фирмата. Ако може да ми помогнете при осчетоводяването.
Отговор: Няма да ползвате никакви облекчения, а просто ако са в размерите определени в чл. 208 от ЗКПО няма да платите данък върху социалните разходи. А и съответно ако застраховката е до 60 лв. месечно за работника това е необлагаем доход.

Чл. 208. Не се облагат с данък социалните разходи по чл. 204, т. 2, буква "а" в размер до 60 лв. месечно за всяко наето лице, когато данъчно задължените лица нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на извършване на разходите.


Застраховката "Живот" има спестовен характер и идеята на тази част от закона е работника да получи по голям доход, без работодателят да прави разходи за осигуровки.

А относно осчетоводяването - според нас трябва да ги включите във ведомостта за заплати като необлагаем доход и съответно да ги отчетете като разход за работна заплата.

Трябва да имате предвид, че предоставената на работниците застраховка трябва да отговаря на изискванията на парагра 1 т. 14 от ЗДДФЛ.
Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
205 Транспортни...

Чрез сметка 205 се отчитат дълготрайни активи, които са предназначени за превозване на товари и пътници. Като отделен инвентарен обект...


791 Отписани...

Чрез сметка 791 се отчитат отписаните задължения с изтекъл срок на погасителна давност, както и тези по предявени искове, отхвърлени с...


793 Излишъци на...

Чрез сметка 793 се отчитат установените в предприятието излишъци на дълготрайни активи, материални запаси и парични средства. Сметка 793...


442 Вземания по липси и...

Чрез сметка 442 предприятията отчитат вземанията си от персонала за причинените от него липси и повреди на активи, за нанесените щети и...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0749 сек.,0.0145 от тях за заявки.БД заявки:21. Сървър памет:2,061kb