http://www.account-bg.info/balansi/

Въпроси и отговори - архив - това е архив на въпроси задавани в сайта през 2008 и 2009 г.

Въпроси и отговори - архив
Избери категория  
Това е архив на по-отдавна задавани въпроси. 
Въпроси 
ЕТ - общопрактикуващ лекар, извършващ само медицински услуги. В съдебното решение на фирмата пише: осъществяване на индивидуална извънболнична индивидуална първична медицинска помащ, консултации, лечение....в лечебно заведение-амбулатория за първична медицинска помощ- индивидуална практика за първична медицинска помощ по смисъла на чл. 8, ал. 1, т. 1 б.А И Т.2 от ЗЛЗ. 1. Как се облагат доходите на това ЕТ? 2. Следва ли да се регистрира по ДДС след като дастигне оборот 50 хил.лв за предходните 12 месеца?
Къде мога да тествам дискети за дeекларация 1 от 2001г. до 2007г.?
Лицето работи по трудов договор и същевременно е собственик на ЕООД/самоосигурямащо се лице/. В момента е в болнични по бременост и раждане /втори месец слeд раждането/. Има ли възможност майка - самоосигуряваща се в ЕООД-то си и същевременно и по трудов договор при друг работодател, да работи по граждански договор в ЕООД-то. И ако има такава възможност в кой момент от майченството може да стане това.
Може ли лице в предизвестие да бъде неплатен отпуск?
Можете ли да ми кажете как да мина на кирилица в програмата на НОИ ЗА 2001година? Правих декларация 1 от 2002 до 2008 година там нямах проблеми но за 2001 немога да се справя.
Собственик,който се е осигурявал цяла година на 240 лв е на патент.Резултатът от патентната д-ност е 1700 на печалба.През годината е получил и доход от ГД, в/у който са му удържани осигуровки.Как да попълня справка-декларацията без да се налага да доизравнявам?За ГД пиша сумата след приспадане на НПР(4000), а не трябва ли и след приспадане на осигуровките?
Съгласно чл. 44 от Закона за застраховане “застрахователното агентство” е свободна професия, съответно тези лица се третират като самоосигуряващи се. Лицата, за които не е задължителна регистрация в Агенцията по вписвания -пенсионерите и лицата, които полагат труд по сключен с работодател трудов договор /с максимален осигурителен доход/ и едновременно с това упражняват свободна професия как следва да се третират във връзка с чл.43 от ЗДДФЛ, източника на дохода или самите лица имат задължение за удържане и внасяне на данъка върху доходите им?
Физическо лице, ЕТ, навършва възраст за пенсиониране.Задължен ли е на някакво основание да прекъсне дейността си / или да си назначи прокурист/ при подаване на документите за пенсиониране ? Ако е така, кой нормативен акт го изисква?
Фирма слага на депозит примерно 50000 за един месец от фирмената си сметка.Как се осчетоводява депозита и съответно лихвата по него? По кои сметки?
1. До кога е крайният срок за пререгистрация на фирмите - мисля, че е до края на 2010 година, но срещам и мнения, че е до 2010, т.е. до края на 2009 г. 2. Трябва да регистрирам ново ЕООД, на което собственикът е и собственик на ЕТ на патент, като до сега се е осигурявал като самоосигуряващ в ЕТ-то. В ЕООД-то ще бъде по ДУК без заплащане - т.е. ще се осигурява пак като сомоосигуряващ на 260 лв. Може ли по избор да се осигурява само в ЕООД-то като самоосигуряващ на 260 лв, тъй като до края на годината ще бъде закрито ЕТ-то?
1.Справката за окончателния размер на осигурителния доход в какъв срок се подава? 2. Кои ДЗЛ са длъжни са длъжни да я подават?
50 процента инвалид съм - пожизнено с право на труд. На 30 години съм. Необходим ми е трудов стаж за да получа по-добра пенсия на старини. Някой може ли да ми каже дали работодателя ползва някакви облекчения при осигуряването, ако ме назначи на работа?
Aз и съпругът ми имаме регистрирана фирма ООД, и двамата работим на трудов договор за 8 часакъм други работодатели. Как трябва да се осигуряваме и на колко часа? Може ли да сключим трудов договор сами със себес и на 4 часа?
Kакви са новите проценти за 2009г. за самоосигоряващисе лица, доо,знок,упф?
Kакъв е срокът за внасяне на осигуровки на лице, назначено по ДУК?
Kогато попълвам декларация 6 за самоосигуряващ се включвам ли сумите за ДОО ЗО и ДЗПО които съм довнасяла за годишно изравняване?
Kолко може да бъде минималната осигурителна вноска на ET?
Аз работя по трудов договор и отскоро съм управител в ООД. Въпросът ми е трябва ли да се осигурявам и в ООД-то и да подам заявление за осигурител или остават само осигуровките по трудовия договор.
Аз съм оперативен счетоводител и досега не съм се сблъсквала със счетоводството освен от учебниците които нямат абсолютно нищо общо с практиката - та молбата ми е следната нямам откъде да си набавя информация и няма кой да ми обясни как да завеждам касовата книга и да приключвам касата, както и кои данни да използвам Моля помагайте.
АЗ СЪМ СЪДРУЖНИК И УПРАВИТЕЛ В ООД -ТУРИСТИЧЕСКА АГЕНЦИЯ.Според закона за туризма агенцията трябва да има назначен управител с туризъм.Аз обаче имам такова образование.Как трябва да се осигурявам По ДУК или като самоосигуряващ се?
АКО РАБОТОДАТЕЛЯТ НЕ ИЗПЛАТИ ОСИГУРОВКИТЕ ЗА НАЧИСЛЕНИ ЗАПЛАТИ ДЛЪЖЕН ЛИ Е ДА ПОДАВА ДЕКЛ 1 ДЕКЛ 6 ИМА ЛИ СРОК?
Баща и син са съдружници в ООД. Синът се осигурява по ДУК. Следва ли да му се внася за Фонд гарант. вземания на РС и трябва ли да подава декларация по чл.7 т.3 от Закона за ГВРС.
Баща ми почина на 74 год. и получаваше пенсия за осигурителен стаж и старост в размер на 340 лв, в същото време имаше призната инвалидност поради общо заболяване над 90%. Наследници са майка ми /пенсионер -пенсия за осигурителен стаж/ аз и сестра ми, които сме над 18 год. и работим по трудово правоотношение. Въпросът ми е: Има ли право майка ми на наследствена пенсия за починалия си съпруг, съгласно разпоредбите на КСО и в какъв размер /за справка размерът на нейната пенсия е 160 лв./ или за нея ще бъде по-изгодно да се приложат разпоредбите на чл.84 от КСО?
Безработен съм , по кой вид плащане да си внеса здравните осигуровки- върху 120 лв за 2008г.
Бих искала да ви попитам: брат ми има фирма ЕООД. Може ли аз да управлявам вместо него като подписвам всички документи на фирмата с нотариално заверено пълномощно? Необходимо ли е да съм назначена с някакъв договор в неговата фирма? Трябва ли да плащам някави данъци и осигуровки , ако извършвам такава дейност с нотариално завереното пълномощно?
Отиди на страница  [1] 2 3 ... 14 15 16  
Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
455 Разчети по социалното...

Чрез сметка 455 предприятията отчитат сметните си взаимоотношения с различни осигурителни организации във връзка с начисляване на...


613 Разходи за бъдещи...

Чрез сметка 613 се отчитат разходите, които са извършени през отчетния период, а се отнасят за бъдещи периоди. При отразяване на...


457 Разчети с...

Чрез сметка 457 предприятията отчитат сметните си отношения с митниците във връзка с начисляване и изплащане на митни...


445 Присъдени...

Чрез сметка 445 предприятията отчитат вземанията си от присъдени в тяхна полза съдебни искове, както и лихвите и съдебните разходи по...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0466 сек.,0.0136 от тях за заявки.БД заявки:23. Сървър памет:2,089kb