http://www.account-bg.info/balansi/

Въпроси и отговори - архив - това е архив на въпроси задавани в сайта през 2008 и 2009 г.

Въпроси и отговори - архив
Избери категория  
Това е архив на по-отдавна задавани въпроси. 
Въпроси 
В училеще със Заповед на кмета на Общината беше направено прехвърляне съгласно чл.123,ал.1,т.3 от 01.05.2008 г. на служител, който е бил на 8/осем/ часов работен ден към общината , е назначен при първи работодател на половин щатна бройка и в училище е назначен с втори трудов договор на половин бройка. Същото лице е в отпуск по майчинство за отглеждане на дете до навършване на 2 години съгласно КТ. На 05.08.2009 година лицето подава молба за прекратяване на трудовите правоотношения с втория работодател съгласно чл. 325. ал.1 или ако не бъда приета да се счита за предизвестие по чл.326,ал.1 от КТ . С подаване на молбата за прекратяване на трудовите правоотношения втория работодател узнава, че лицето от 01.01.2009 година е назначено на пълен работен 8/осем/ часа при първи работодател . През м.януари ползва и годишен отпуск от 5 /пет/ работни дни – при първия работодател Лицето представя удостоверение за начислена РЗ за м. януари 2009 г. при първи работодател. Във връзка горе изложеното имаме следните въпроси: 1. Следва ли втория работодател да изплати обещетение за неизползван отпуск за м. януари 2009 година, когато са ползвани дните при първи работодател. 2. На каква база трябва да се изчисли обещетението за неизползван годишен отпуск. - на база чл. 177 от КТ за работени преди да излезе в отпуск по майчиство - на база отработените дни при първи работодател през м. януари 2009 г. - при нас няма отработен нито един ден.
Работник с основен трудов договор на 8 часа искам да го назнача на длъжност шофьор автобус който ще бъде договор за допълнителен труд 4 часа дневно /втори трудов договор/ със заплата 300 лв. попада ли в длъжностите за забрана за допълнителен труд.В случая се явяват повече от 48 часа отр.време за месец.Как да постъпя по кой чл. от КТ да го назнача,за да не изпълнявам всички процедури ИТ съгласие от осн.работодател съгласие работник и т.н.?
Tрябва да направя УП-2 и УП-3 на работник, но за този период фирмата е била с друго име, през 2005г. фирмата си сменя името.Аз направих УП-тата с новото име и булстат на фирмата и новият печат.Какво трябва да прикрепя към УП-тата, затова че има смяна на име и нов печат? Не мога да направя със старите данни , защото печата е изхвърлен.Може би трябва да копирам решението на съда.
Tрябва ли да подавам уведомление по чл.62 ал.4от КТ при промяна на длъжността по НКПД, намаление на работната заплата. Прекратява ли се действащия трудов договор или се пуска допълнително споразумение?
Ако променя длъжността на служителя, трябва ли да се запази доплащането за прослужено време? Новата длъжност е коренно различна от предишната?
Ако служителят няма 8 месеца трудов стаж и иска отпуска, можем ли да го пуснем платен отпуск или трябва да бъде неплатен?
Ако собственик на ЕООД назначи прокурист и съответно го впише в Агенцията ще се осигурява само прокуриста, а собственика няма да се осигурява.Таки ли е? А дали съм права ,че на прокуриста ще се начислява заплата като на трудов договор и съответните проценти.Греша ли в нещо?
Бих искала да попитам какъв процент допълнително възнаграждение трябва да начисля на служител, който работи на основен и допълнителен трудов договор по 4 часа в две от нашите фирми.В НСОРЗ пише за допълнителния договор % е до допълване на основния, но в случая са на по 4 часа т.е 0.3% и по двата?
Бих искала да попитам следното: неплатен годишен отпуск през 1983г.,колко месеца се е зачитал за трудов стаж?
Бихте ли ми отговорили на следният въпрос? На 31.07 ни пуснаха отпуска, написала съм молба, днес отнасям болничен и получавам отказ. Какво е правилно да се направи да се заведе болничния или да се ползува платеният отпуск?
Бихте ли помогнали? В майчинство съм. На 7 август 2009г сина ми става на 2 г. Кога точно трябва да е първият ми работен ден - на 7 или на 8 август?
В момента във фирмата няма работа и се налага да пуснем някои от работниците в неплатен отпуск. В този случай неплатеният отпуск в работни дни ли се изчислява или в календарни?
В работни или календарни дни се измерва срока за подаване на уведомление по чл.62 КТ?А платения и неплатен отпуск?
Времето през което работничката е била в болнични за бременност и раждане и времето за отглеждане на дете до 2 години зачитат ли се за за придобит трудов стаж и професионален опит при определяне процент допълнително възнаграждение?
Във връзка с въпроса, зададен за гражданския договор по време на отпуск за бременност и раждане и дадения отговор... В кои нормативни актове е уреден този въпрос, тъй като не ми се струва напълно адекватен отговора - един вид, ако имам апартамент, който давам под наем, трябва в този период да спра да го давам под наем, да не би да получавам страничен доход? И това противоречи на принципа на осигуряването - осигурявам се за риск, който когато настъпи, получавам обезщетение... независимо от това дали мога или не мога да си позволя сам да си покрия риска.
Във фирмата имаме назначена продавачка по чл.114 от КТ. Този договор приравнен ли е на трудов и лицето има ли право на платен отпуск и колко е той?
Във фирмата ни, поради намаляване обема на работа за срок от шест месеца беше въведено намалено непълно работно време - 4 часа, което изтече на 30.06.2009 г. Желанието на работодателя и работниците е да се продължи да се работи на непълно работно време. На какво снование да се продължи да се работи на 4 часа раб.ден?
Във фирмата някои работници искат да минат на 4 часов работен ден.По какъв начин могат да минат тъй като в момента работят на 8 часа и са на постоянен трудов договор.По кой член на КТ трябва да бъдат назначени или преназначени.Трябва ли да се пуснат уведомления по чл.62 към НАП?
Възможно ли е да се наеме работник на изпитателен срок, уговорен в полза на работодателя и във връзка с чл.68 ал.1 т.1 или 2 от КТ?
Възможно ли е работник, който работи на 8 часа и получава възнаграждение за това работно време, да премине на 4 часа и да получава половината заплата и на какво основание да бъде оформено това?
Възможно ли е Управител на ЕООД с ДУК да премине на трудов договор с трудова книжка.
Въпроса ми е - Кои длъжностти / предприятия/се категоризират от втора категория труд до 2000 г. Търся помагала но уви не мога да открия.Знам ,че има изредени длъжностти и предприятия до 2000г. които се зачитат за категории? Ще ви бъда благодарна ,ако ми се отговори на въпроса.
Въпроса ми е относно служител, който е уволнен през м.05,2008, но след съдебно дело уволнението е обявено за неоснователно и служителя трябва да бъде възстановен на работа. Платено му е обещетение в размер на 6 брутни заплати, до 11,2008. От 10,2008 обаче служителят е назначен на друг трудов договор в друга фирма и желае трудовото му правоотношение в нашата фирма да бъде прекратено по взаимно съгласие от 10.2009г. Въпроса ми е каква част от периода трябва да му се признае за трудов стаж в нашата фирма, какви осигуровки трябва да му се внесат, трябва ли да му се изплати обезщетение за неизползван платен годишен отпуск и как трябва да му се приключи трудовата книжка. Моля насочете ме към законови разпоредби.
Губят ли давност в години назад неползваните отпуски - например ако лицето има неползвани отпуски от 2005 година- какво става с тях? До кога ще ги посочвам в ГДД като ревизирани отпуски?
Детето ми навърши две години, исакам да бъда съкратена а не да напусна доброволно.Може ли да ме съкратят или има пречка че детето ми не е навършило три години?Тъй като ми предлагат по нисша длъжност а аз неискам да я заема и желая да бъда съкратена,но ме карат да напусна доброволно.Има ли проблем да ме съкратят?Защото ако напусна доброволно ще имам право на четири месеца, а ако ме съкратят на седем месеца.Какво да направя?
Отиди на страница  [1] 2 3 4 5 6 7 8  
Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
111 Общи...

Чрез сметка 111 се отчитат създадените резерви чрез заделяне на част от печалбата, предназначени за покриване на загуби или други...


499 Други...

Чрез сметка 499 предприятията отчитат задълженията си към трети лица по операции, невключени в другите сметки от групата. Аналитичното...


692 Разходи за глоби и...

Чрез сметка 692 се отчитат всички видове глоби, неустойки и щети, начислени на доставчици, клиенти, транспортни и други предприятия за...


791 Отписани...

Чрез сметка 791 се отчитат отписаните задължения с изтекъл срок на погасителна давност, както и тези по предявени искове, отхвърлени с...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0418 сек.,0.0124 от тях за заявки.БД заявки:23. Сървър памет:2,091kb