Заглавие > УКАЗАНИЕ № ПК 25-3 от 31.08.2006 г. за прилагането на Наредба № 11 за определяне на условията и реда за осигуряване на безплатна храна и/или добавки към нея (обн., ДВ, бр. 1 от 2006 г.) > МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Наредба № 11 за определяне на условията и реда за... Виж цялата статия
Заглавие > Осигуряване на лице, което упражнява трудова дейност като самоосигуряващо се лице на две различни основания – като регистриран земеделски производител и като едноличен търговец > КСО – чл. 4, ал. 3, т. 2 и 4, чл. 6, ал. 1, т. 3, ал. 3, т. 8, ал. 7, т. 1- 3 и ал. 8 и чл. 10;
ЗЗО – чл. 40, ал. 1, т. 2;
НООСЛБГРЧ – чл. 2, ал. 2 и 3
... Виж цялата статия
Заглавие > Прилагането на чл. 33, ал. 1 от ЗКПО във връзка с чл. 5, ал. 1 от Наредбата за командировки в страната >
Изх. № 24-34-54
Дата: 16.04.2009 год.
ЗКПО, чл. 33, ал. 1
ОТНОСНО: Прилагането на чл. 33, ал. 1 от ЗКПО във връзка с чл. 5,... Виж цялата статия
Заглавие > Относно задълженията по ЗДДС във връзка с оказани преводачески услуги на търговци от ЕС, считано от 01.01.2010 г >
ИТ-00-24/10.02.2010
ЗДДС – чл. 97а, ал. 2
По повод Ваше запитване, постъпило в Дирекция „ОУИ” – …. изразяваме следното становище:
Съгласно... Виж цялата статия
Заглавие > При неспазено предизвестие от страна на работника, обезщетението по чл.220 (1), което той дължи на работодателя, записва ли се в трудовата книжка на страниците за изплатени обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение? >
Съгласно чл. 349, ал. 1, т. 10 от Кодекса на труда в трудовата книжка се вписват обезщетенията при прекратяване на трудовото правоотношение,... Виж цялата статия
Заглавие > Терминът ми беше 17 окт, а детето ми се роди на 20 окт. Излязох в болничен 45 дни преди 17 окт. До кога ще получавам майчински - до 17 или до 20 окт на следващата година. > В чл. 163, ал. 1 от КТ е предвидено, че работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко... Виж цялата статия
Заглавие > Има ли право работодател да принуди работника да си ползва платеният отпуск при връчено от негова страна предизвестие за освобождаване. > Разпоредбата на чл. 173, ал. 4 от Кодекса на труда предвижда, че работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника... Виж цялата статия
Заглавие > Напуснах работа и въпроса ми е до колко време трябва дами се оформи трудовата книжка? >
Разпоредбата на чл. 350, ал. 1 от Кодекса на труда /КТ/ регламентира, че при прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е... Виж цялата статия
Има някои неща, които не са ми много ясни и май писах в грешната тема, за това и сега питам тук. Аз съм на 18 години и не разбирам някои неща: -В трудовата ми книжка имам нанесени данни от 2006(2 месеца на 4 часа) , 2009(1м и 23 дни на 4часа) , 2010(2м и 4 дни на 4 часа) и това е последното нанесено, след това на 12.04.10 уж ми е пуснат договор на 8 часа и 700 лв, но май трябвало да има и някаква бележка от НОИ, а я нямам. Сега съм в 4 месец и разбрах, че ми трябват 12 месеца осигуровки назад преди 45-дневния отпуск накрая. Тъй като до тогава аз няма да имам нужния стаж какво се получава- връщат назад 1 година и в месеците, в които не съм работила се взима МРЗ 240 лв или се изчаква до навършване на 12-ят месец и тогава започва изплащането. Ако се изчаква, месеците през които ще чакам ще ми бъдат ли платени накрая или изгарят? Трябва ли аз да ходя и да подавам разни документи някъде или не? Дано съм се изразявала ясно и се надявам много силно да ми помогнете, защото не знам вече към кого да се обърна. Ще съм много благодарна ако ми помогнете.
Само забравих да попитам-тъй като терминът ми е октомври 2010 по какъв точно начин ще ми се формира майчинството и каква е разликата между първата и втората година от него?
А вярно ли е че докато чакам да навърша 12 месеца мога да се обърна към социалните? Понеже с таткото нямаме подписан брак това какво значение ще има?
Към социални грижи можете да се обръщате винаги когато имате някакъв социален проблем, а дали те ще ви изплатят нещо за този период ще ви отговорят там.
Ясно благодаря. Може да звучи нахално, но нищо не разбирам от тези неща и затова в първия си отговор зададох още някои въпроси и моля ви да ми отговорите и на тях. Ще съм мн благодарна че вече главата ми ще експлодира от прекалено многото и неясна информация в интернет, всичко е толкова объркано и има толкова специфични и тънки детайли оле оле :)
Относно документите - документите за изплащане на обезщетенията се подават в НОИ от счетоводството на фирмата в която работите. Вие само трябва да представите своевременно болничните листи и разни декларации за банкова сметка и т.н. - те в счетоводството ги знаят тези неща - питайте там и ще ви кажат какво трябва да се носи. И не се притеснявайте много - важното е бебетода е добре, другото ще се оправи.
А как ще ми се изчисли майчинството като се има предвид че имам общо само 3 месеца осиг. стаж и то пръснат-от деня преди 45-дневния отпуск 12 месеца назат или от датата на началото на последния тр.договор до навършване на 12-те месеца. За месеците в които не съм осигурявана МРЗ 240 ли се взима или 0,00лв ? Ако стажа ми ще се трупа след като съм родила вече на МРЗ ли ще е или на заплатата която ми се води във фирмата?
В предната тема ми беше казано че към новия ми тр.договор трябва да съм подписала някакво уведомление и в копието което имам от договора най отдолу пише че трябва и аз да имам копие от това уведомление а аз нямам какво да правя в този случай? Проверих и наистина не било от НОИ а от НАП грешката е моя но все пак го нямам
А аз как мога да си видя за кои месеци имам внесени осигуровки разбрах че е с някакъв код ама този код от НОИ Бургас ли трябва да го взема (понеже живея в Несебър)
А в трудовата ми книжка имам нанесени данни от 2006(2 месеца на 4 часа) , 2009(1м и 23 дни на 4часа) , 2010(2м и 4 дни на 4 часа) и това е последното нанесено, след това на 12.04.10 уж ми е пуснат договор на 8 часа и 700 лв. Сега съм в 4 месец и разбрах, че ми трябват 12 месеца осигуровки назад преди 45-дневния отпуск накрая. Тъй като до тогава аз няма да имам нужния стаж какво се получава- връщат назад 1 година и в месеците, в които не съм работила се взима МРЗ 240 лв или се изчаква до навършване на 12-ят месец и тогава започва изплащането. Ако се изчаква, месеците през които ще чакам ще ми бъдат ли платени накрая или изгарят и на 240 лв ли ще е или в/у 700 лв?
И аз да поясня. За да имате прави на болнични за бременност и раждане трябва да имате 12 месеца ОСИГУРИТЕЛЕН стаж през целия си живот, а не непрекъснато 12 месеца преди раждането.
Ако към датата на която излизате в болнични 45 дни преди раждането нямата въобще през живота си 12 месеца осигурителен стаж си излизате в болнични, но не получавате обезщетение. Това време обаче ви се зачита за осигурителен стаж. Да кажем, че към датата на която излезете в болнични имате 10 месеца осигурителен стаж, то следващите два месеца няма да получавате обезщетение и на третия месец вече ще започнат да ви го изплащат. За тези два месеца до навършване на 12 месеца осигурителен стаж въобще никога никой нищо няма да ви изплати.
Обезщетението се изчислява на база среднодневното възн аграждение за последните 12 календарни месеца, независимо от това през колко от тях сте работили. За времето когато сте работили се взема заплатата която сте получавали, а за времето през което не сте работили през тези 12 месеца се изчислява на база МРЗ за съответния месец.
Значи в моя случай до 45 - дневния болничен аз ще имам 9 - 10 м. осиг. стаж като цяло и се взима сумата на която съм била осигурявана през тях, а останалите 2 - 3 месеца, в които дефакто ще съм в майчинство се взима МРЗ . Нали правилно съм разбрала. И да питам, тъй като в момента съм на тр. договор във фирма на 8ч. и 700 лв , но започвам и втора работа, където също ще ми пуснат договор, но на 4 часа и на около 350 лв мисля, трябва ли да кажа на новата си шефка, че имам един договор и при нея ще съм на втори, длъжна ли съм преди да започна работа да и кажа че съм бременна, и евентуално тези +4ч по какъв начин ще се отразят на осиг. ми стаж ? Благодаря за много бързите реакции и отговори и че сте много изчерпателни и точни и се извинявам, че въпросите ми сигурно са много, ама се радвам че ми помагате!
Допълнителният договор няма да се отрази на осигурителния ви стаж, само ще се увеличи базата за изчисляване на болничните, което е добре за вас. Длъжни сте да уведомите работодателя, че сте бременна, защото за бременните трябв ада се полагат особени грижи. Ако при излизане в болнични работите на две места, трябва да вземате два болнични листа и да ги предствяте по един за всеки работодател.
А първите неща съм ги разбрала правилно нали? А не мога ли да изчакам да си подпиша договора при втория работодател и след това да му кажа за бебето, защото иначе кой ще ме вземе на работа ?
Интервю с овчар: - Чичо, как минава един твой ден? - Сутрин рано извеждам овцете, вземам шише ракия и пия... - Чичо, този очерк ще го четат и деца. Вместо шише казвай книга. - Добре. Сутрин рано извеждам овцете, вземам си книгата и чета. По обяд идва Киро с неговата книга и започваме да я четем заедно. Следобед отиваме до книжарницата и си взимаме още две книги да има какво да четем до вечерта. А вечер отиваме при Ванката и там четем негови ръкописи.