Заглавие > Относно: Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса /ЗБНЗОК/ за 2010 г. (ДВ, бр. 99 от 15.12.2009 г.), Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване /ЗИД на ЗЗО/ (ДВ, бр. 101 от 18.12.2009 г.) и § 7 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване /ПЗР на ЗБДОО/ за 2010 г. (ДВ, бр. 99 от 15.12.2009 г.) > Относно: Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса /ЗБНЗОК/ за 2010 г. (ДВ, бр. 99 от 15.12.2009 г.), Закона за изменение и... Виж цялата статия
Заглавие > Осигуряване на лице, което упражнява трудова дейност като самоосигуряващо се лице на две различни основания – като регистриран земеделски производител и като едноличен търговец > КСО – чл. 4, ал. 3, т. 2 и 4, чл. 6, ал. 1, т. 3, ал. 3, т. 8, ал. 7, т. 1- 3 и ал. 8 и чл. 10;
ЗЗО – чл. 40, ал. 1, т. 2;
НООСЛБГРЧ – чл. 2, ал. 2 и 3
... Виж цялата статия
Заглавие > Отчитане чрез мобилно фискално устройство на приходи от „потребителски такси”, при упражняване на професия лекар - за оказване на първична медицинска помощ > ОТНОСНО: Отчитане чрез мобилно фискално устройство на приходи от „потребителски такси”, при упражняване на професия лекар - за... Виж цялата статия
Заглавие > Определяне на „пазарна цена” за отдаден под наем актив между свързани лица > 3_2866/15.06.2009 г.
ЗКПО, чл. 15
Наредба № Н-9 от 14.08.2006 г. на МФ, чл. 10
Относно: определяне на „пазарна цена” за отдаден под наем актив... Виж цялата статия
Заглавие > Терминът ми беше 17 окт, а детето ми се роди на 20 окт. Излязох в болничен 45 дни преди 17 окт. До кога ще получавам майчински - до 17 или до 20 окт на следващата година. > В чл. 163, ал. 1 от КТ е предвидено, че работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко... Виж цялата статия
Заглавие > Във фирмата имаме назначена чистачка на тр. договор по чл.114 от КТ- на непълно раб.време - по 1 час дневно или в определени дни от месеца.В Декларация обр.1 я подаваме с код 11 и е осигурена за инвалидност поради общо заболяване,старост,смърт,тр.злополука и проф.болест- 18 % ДОО.Лицето е пенсионер по старост. Правилно ли е назначена и осигурена. > Разпоредбата на чл. 1, ал. 1 от Наредба № 5 от 29.12.2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 4 от Кодекса на труда... Виж цялата статия
Заглавие > Може ли да ми кажете в какъв срок след прекратяване на трудовото правоотношение с работодателя по чл.325 ал.1 се изплаща обещетението за неползван платен годишен отпуск. И ако не се спази този срок какви права има работника и как да си го потърси. >
Обезщетението за неизползван платен годишен отпуск е уредено в чл. 224, ал. 1 от Кодекса на труда /КТ/, съгласно който при прекратяване на... Виж цялата статия
Заглавие > Защо в чл.94,ал.1 на КСО се изисква датата на отпускането на пенсията за осигурителен стаж и възраст да съвпада с датата на прекратяване на осигуряването?Ако работиш на трудов договор трябва ли да подадеш молба за напускане поради пенсиониране? >
В разпоредбата на чл. 94, ал. 1 от Кодекса за социалното осигуряване е уредена дата на отпускане на пенсията. Съгласно чл. 94, ал. 1 от КСО,... Виж цялата статия
Моето мнение: Това указание е пуснато в типичен сталински стил. Защо? Днес е последният ден (поне за тези, които не ползват ел. подпис) да направят нещо по въпроса, ако все пак решат да осигуряват самоосигуряващ се соственик-управител по ДУК. Указанието за по сигурно официално беше публикувано на сайта на НАП в ранния следобед, за да остане още по-малко време за реакция. И така се създава паника. Според мен трябва да се запази спокойствие и да се въздържаме от прибързани действия. Това указание и реакциите след него, според мен ще предизвикат още някаква реакция от страна на НАП с цел разяснение на въпроса. Вероятно след няколко дни пак ще започнат да ни обясняват, че са искали да кажат нещо друго, но ние пак не сме ги разбрали, точно както навремето Мургина се опитваше да обясни за начисляването на заплатите, че не било това начисляване, дето ние си го мислим, а било някакво друго начисляване, дето само тя си мислила за него, ама ние не сме разбрали. Този въпрос с осигуряването по ДУК може да се превърне и в социален, защото шумно рекламираната идея на правителството за регистрация на ООД-та и ЕООД-та с капитал от два лева, която накара много хора да регистрират търговски дружества, за се опитат да спечелят сами някакви пари и да не тежат на държавата, сега изведнъж (според това указание) се превърнаха в един сериозен източник на средства за самата държава. И така аз смятам, че трябва да се запази спокойствие, да не се предприемат прибързани действия и да се изчака категорично становище от НАП без цитиране на членове, а с ясно изразено становище от типа: всеки който е вписан като управител в Търговски регистър трябва/не трябва да заплаща осигуровки по ДУК.
и последно-как ще се внасят осигуровки-по ДУК или самоосигуряване. Аз до сега се самоосигурявах/МОД-420/, а сега..... Някоя друга глупост дали няма да измислят. Та то настина няма време.....
То не че няма време, а времето свърши. Който внесъл внесъл. За януари можеше да се внасят осигуровки до днес. В понеделник вече сте закъснели. Според това указание сякаш трябва да внасяме по ДУК, но все ми се струва, че нещо не са го домислили това указание.
До сега бях самоосигуряващ върху 420 лв.Собственик съм на ЕООД и си работя сама.Според това указание вече съм в нарушение.Добре искам да оправя нещата-как да постъпя за да го спазя.Може ли някой да ми каже стъпка по стъпка какво трябва да направя за да го спазя и да платя възможно най малко глоби за това ,че нямам способности на врачка и не успях още от 01.01.2010г. да предвидя,че на 26.02.2010 ще излезе това Указание.Какво да правя-1.Спирам самоосигуряването,обаче с дата примерно 01.03.2010?-в нарушение съм.Ако спра самоосигуряването от 01.01.2010-пак съм в нарушение.
Спирането на осигуряването не е решение. ДУК е за това, че управлявате фирмата, а затова че извършвате и друга дейност във фирмата освен да я управлявате трябва да се самоосигурявате. Слвд като сте сама във фирмата явно работите и друга работа освен да управлявате. Всъщност това е най-големият проблем, че повечето фирми са от един или двама човека, който са и управители и работници и трябва да се осигуряват два пъти. А как да оправите нещата - няма как да ги оправите, чакайте няколко дни да видим какво е развитието.
Ами считам,че вече е достатъчно да е записано в решението по регистарция ,че се представлява и управлява от ...еди кой/или кои/си- и тук ...с новото Указание НАП тълкува,че и да няма договор за у-ние,приравняване към труд. догово и осигуряване,данък , но според мен по особеното е че те в бъдеще време ще търсят осигуряване не върху 420 лв , а върху мин.база за рък.длъжност в съответ.категория съгл.приложението към ЗБОО - може и да греша ,но .... как мислите
ЕООД съм и подобно на горните съм сам, осиг като СОЛ. Въпросът ми е , ако сложа за управител мой близък ПЕНСИОНЕР, само здравно на МОД ли ще му плащам , пък аз си оставам СОЛ. Не търся толкова измъкване, а оцеляване.
Хак,няма измъкване и пенсионер да е по ДУК-плаща си осигуровки като другите-нали ДУК-а е приравнен към трудовите договори.Счетоводител съм на една фирма с трима съдружника,вписани в ТР,че управляват заедно и поотделно.Единия сега е управител по трудов договор-така е решено на ОС.Другият е по трудов договор като автомонтьор,а третият е обявил ,че не извършва дейност и изобщо не се осигурява през това дружество.Кажете сега какво правим?
Въпреки,че ДУК-а е приравнен към трудовите договори,той все пак не е ТД и не се регистрира по чл.62 от КТ в НАП.Доколкото знам и съм чела разни разяснения и мнения Дук не може да е на непълно работно време.Хак ,пенсионерът може да е на 2 часа,ако е на ТД на някаква длъжност,а не на ДУК.
Хак,няма измъкване и пенсионер да е по ДУК-плаща си осигуровки като другите-нали ДУК-а е приравнен към трудовите договори.Счетоводител съм на една фирма с трима съдружника,вписани в ТР,че управляват заедно и поотделно.Единия сега е управител по трудов договор-така е решено на ОС.Другият е по трудов договор като автомонтьор,а третият е обявил ,че не извършва дейност и изобщо не се осигурява през това дружество.Кажете сега какво правим?
Според това указание от 01.01.2010 и тримата дължат осигуровки по ДУК. Подаването на декларация че не участва в дейността на дружеството с личен труд, не ознаава, че е освободен и от управленските си функции, които са регистрирани в Търговски регистър.
Имам и един познат,който преди 3 г. си направи ЕООД,защото мислеше да започва някаква дейност.Обаче започна да работи по ТД и просто изобщо не е започвал дейност-та и той ли ще трябва да се осигурява?Това е някакъв парадокс направо.
Имам и един познат,който преди 3 г. си направи ЕООД,защото мислеше да започва някаква дейност.Обаче започна да работи по ТД и просто изобщо не е започвал дейност-та и той ли ще трябва да се осигурява?Това е някакъв парадокс направо.
Като чета указанието и за него сякаш се отнася. Въобще оставам с впечатлението, че се отнася за всички - няма такива екстри - работи, не работи. Въобще стана както казваше един данъчен: "Първо спираме целия данъчен кредит, после начисляваме 20% ДДС на всичко и накрая смятаме лихви. Който има пари да плати ще работи, който няма - да спира.".
Това указание е супер парадокс, особено за тези, които си регистрираха фирми с капитал от 2 лв. Сега да питат правителството откъде да вземат пари за осигуровки, като на някои фирми оборотът им е колкото са осигуровките по един ДУК.
Лошото е, че нормативната уредба е променена в този дух от 01.01.2010 г. и имат сериозно основание да си търсят осигуровките.
Нали основанието за осигуряване е извършването на трудова дейност.Регистрираната фирма и упоменаването на името на нейния управител в ТР,според мен не е никаква трудова дейност.Преди няколко години имах фирма с двама съдружници-съпрузи.Работеше само жената и когато излезе по майчинство,фирмата спря да извършва дейност.Въпреки това съпругът продължи да се самоосигурява,докато жената беше по майчинство/това по съвет от инспектор от НОИ/ При ревизия накараха жената да върне майчинството с лихвите.Мотивът беше ,че фирмата не е имала дейност и съпругът се е осигурявал без да има такова право.
Така е. Самосигуряването е за извършвана трудова дейност. Но според това указание ДУК е отделно от тази трудова дейност. С това указание искат да ни кажат, че като управител трябва да си плащаш осигуровки по ДУК задължитрлно, а ако извършваш и друга дейност във фирмата - например продаваш в магазина - то трябва и да се самоосигуряваш.
а ако прекъсна СОЛ и стана ДУК, а нямам назначен,бих ли могъл да назнача за 2 часа на трудов договор съпругата си.тогава няма да ми изискват осиг и за СОЛ, мисля че това е най евтиния начин, ако наистина не премахнат безумното указание. Правя си равносметки, защото съм на ръба да закрия ЕООД, няма как ...така може ли
Интервю с овчар: - Чичо, как минава един твой ден? - Сутрин рано извеждам овцете, вземам шише ракия и пия... - Чичо, този очерк ще го четат и деца. Вместо шише казвай книга. - Добре. Сутрин рано извеждам овцете, вземам си книгата и чета. По обяд идва Киро с неговата книга и започваме да я четем заедно. Следобед отиваме до книжарницата и си взимаме още две книги да има какво да четем до вечерта. А вечер отиваме при Ванката и там четем негови ръкописи.