http://www.account-bg.info/balansi/

Форуми

Сайт за счетоводство, данъци и осигуряване :: Форуми :: Форум за счетоводство, данъци и осигуряване :: Данъци
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Данък печалба при продажба на три имота
Започване на нова тема
Редактори:account-bg.info
Автор Отговор
goshopbg
сб дек 23 2017, 09:13 Цитирай
Регистриран потребител #8552
Регистриран: сб дек 23 2017, 09:04
съобщения: 3
Здравейте,Имаме нужда от помощ при тълкуването на закона за данък печалба.

Живеем със семейството ми в САЩ и притежаваме в София апартамент с гараж и мазе в гаража и малко складово помещение,които ще се наложи да продадем идната година.

Имотите са закупени преди повече от 5 години.Апартамента с гаража и мазето към него са на един нотариален акт,а склада на отделен нотариален акт.

Писах на адвокат от София и той каза че апартамента с гаража и мазето са два имота и склада се явява трети имот.Също каза да се свържа с вас относно данъка.

След като ще продавам три имота следва ли че данък печалба се плаща само на третия или и на всичките имоти тъй като са вече повече от два за календарната година?

Благодаря ви предварително.

Весели празници!Поздрави,

Георги


Най-отгоре
goshopbg
пт дек 29 2017, 01:40 Цитирай
Регистриран потребител #8552
Регистриран: сб дек 23 2017, 09:04
съобщения: 3
Здравейте отново,
Не разбирам толкова ли няма някой компетентен по темата в сайт за счетоводство???
Най-отгоре
Анонимен
сб дек 30 2017, 11:17 Цитирай
Гост
От мен - облага се само третия. Как се определя кой е трети, ако продажбите са в един ден? Не мога да кажа. Вероятно най-скъпия.
Има значение как сте придобили тези имоти. Ако са по наследство, завет или реституция, дохода е необлагаем.
За да получите точен отговор са нужни всички факти. Питането по всички форуми не е добра идея. Отговарящите са едни и същи. Лично аз Ви пиша за трети път.
В края на краищата едва ли печалбата от продажбите ще е баснословна (поне тази по документи), че да не можете да платите данъка. Направихте ли си сметка за каква сума се борите?
Най-отгоре
goshopbg
сб дек 30 2017, 04:12 Цитирай
Регистриран потребител #8552
Регистриран: сб дек 23 2017, 09:04
съобщения: 3
Благодаря ви.Съжалявам че само вие ми отговаряте.Аз съм задал въпроса си само на два сайта,като от другия получих няколко отговора.
Да,сумата ще е голяма и затова искам да знам със сигурност какво да направя и то да е легално и правилно.
Адвокат е казал нещо различно на баща ми и затова искам да получа отговор от човек,който е компетентен и знае отговора със сигурност.
Имотите сме закупили преди повече от 5 години и това съм го казал вече.
Разбирам че ако се продадат всичлите в един ден може да възникне проблем и затове смятам да продам склада на следващ ден.Предполагам това,което казвате е така и ще подам данъчна декларация само за склада.
Също така не ми стана много ясно как мазето,което е към гаража не се взима в пред вид като имот?
Благодаря!

Най-отгоре
Анонимен
нд дек 31 2017, 07:11 Цитирай
Гост
Щом имотите са купени, значи имате цената на придобиване. Сумата, която се облага с данък е разликата между продажната цена и цената на придобиване, намалена с 10%. Пример: купили сте за 200, продавате за 300. Разликата е 100. Приспадате 10% (10) и за данъчно облагане остават 90. Данъкът е 10%, т.е. 9 единици.
Имайте предвид, че много често за да се спестят разходи по продажбата (по груби данни 3-5% от продажната цена), сделките се изповядват на по-ниска сума.
Кое се води един имот, кое е отделен - зависи от това, как са вписани в нотариалните актове. Съвсем възможно е за един имот да има няколко НА (например при поетапно изкупуване на идеални части), както в един НА да са вписани няколко имота (по-малко вероятно, но не невъзможно).
Консултирайте се с нотариус и след това със счетовидител, като представите всички документи, посочите цената, на която ще продавате (реално и/или по документи), реда на пъодажбите и т.н. Няколко продажби в годината могат да се тълкуват и като "дейност по занятие" и ако общата сума надвиши 50000 лв, може да Ви поискат регистрация по ДДС.


Най-отгоре
Анонимен
нд дек 31 2017, 08:17 Цитирай
Гост
Благодаря ви много.
Сега прегледах нотариалните актове и осъзнах,че има отделен за идеалните части като са изброени всичките собственици на блока и процент,който те притежават.
На нотариалният акт за право на строеж са описани имотите:апартамент,гараж заедно с мазе.
Имотите са купувани на зелено и затова строителя е предоставил два отделни нотариални акта за апартамента и гаража с мазето.
Склада е купен след построяването на сградата и затова нотариалния акт е един.
Също така сумите описани в нотариалните актове са символични и далеч по-малки от това,което сме платили в действителност.
Сега като се добавят и идеалните части имотите реално стават повече.Но как могат да се разграничат право на строеж от идеалните части?
Пратил съм човек в София да се консултира с нотариус,но незнам кога ще стане.
Най-отгоре

Бърз отговор:

 

  Започване на нова тема

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System
Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
121 Непокрита загуба от минали...

Чрез сметка 121 се отчита загубата от минали години. Сметка 121 се дебитира в началото на отчетния период с дебитното салдо на водената...


206 Стопански...

Чрез сметка 206 се отчитат канцеларските мебели, инвентарът в кухните, офисобзавеждане, спортният и друг стопански инвентар. Като...


721 Приходи от...

Чрез сметка 721 се отразяват приходите от лихви за предоставени заеми, парични средства в банки и финансови институции. Сметка 721 се...


203...

Чрез сметка 203 се отчитат сградите с производствено и непроизводствено предназначение, които осигуряват условия за производството и...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.2948 сек.,0.2648 от тях за заявки.БД заявки:33. Сървър памет:2,619kb