http://www.account-bg.info/balansi/

Форуми

Сайт за счетоводство, данъци и осигуряване :: Форуми :: Форум за счетоводство, данъци и осигуряване :: Данъци
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Данък печалба при продажба на три имота
Започване на нова тема
Редактори:account-bg.info
Автор Отговор
goshopbg
сб дек 23 2017, 09:13 Цитирай
Регистриран потребител #8552
Регистриран: сб дек 23 2017, 09:04
съобщения: 3
Здравейте,Имаме нужда от помощ при тълкуването на закона за данък печалба.

Живеем със семейството ми в САЩ и притежаваме в София апартамент с гараж и мазе в гаража и малко складово помещение,които ще се наложи да продадем идната година.

Имотите са закупени преди повече от 5 години.Апартамента с гаража и мазето към него са на един нотариален акт,а склада на отделен нотариален акт.

Писах на адвокат от София и той каза че апартамента с гаража и мазето са два имота и склада се явява трети имот.Също каза да се свържа с вас относно данъка.

След като ще продавам три имота следва ли че данък печалба се плаща само на третия или и на всичките имоти тъй като са вече повече от два за календарната година?

Благодаря ви предварително.

Весели празници!Поздрави,

Георги


Най-отгоре
goshopbg
пт дек 29 2017, 01:40 Цитирай
Регистриран потребител #8552
Регистриран: сб дек 23 2017, 09:04
съобщения: 3
Здравейте отново,
Не разбирам толкова ли няма някой компетентен по темата в сайт за счетоводство???
Най-отгоре
Анонимен
сб дек 30 2017, 11:17 Цитирай
Гост
От мен - облага се само третия. Как се определя кой е трети, ако продажбите са в един ден? Не мога да кажа. Вероятно най-скъпия.
Има значение как сте придобили тези имоти. Ако са по наследство, завет или реституция, дохода е необлагаем.
За да получите точен отговор са нужни всички факти. Питането по всички форуми не е добра идея. Отговарящите са едни и същи. Лично аз Ви пиша за трети път.
В края на краищата едва ли печалбата от продажбите ще е баснословна (поне тази по документи), че да не можете да платите данъка. Направихте ли си сметка за каква сума се борите?
Най-отгоре
goshopbg
сб дек 30 2017, 04:12 Цитирай
Регистриран потребител #8552
Регистриран: сб дек 23 2017, 09:04
съобщения: 3
Благодаря ви.Съжалявам че само вие ми отговаряте.Аз съм задал въпроса си само на два сайта,като от другия получих няколко отговора.
Да,сумата ще е голяма и затова искам да знам със сигурност какво да направя и то да е легално и правилно.
Адвокат е казал нещо различно на баща ми и затова искам да получа отговор от човек,който е компетентен и знае отговора със сигурност.
Имотите сме закупили преди повече от 5 години и това съм го казал вече.
Разбирам че ако се продадат всичлите в един ден може да възникне проблем и затове смятам да продам склада на следващ ден.Предполагам това,което казвате е така и ще подам данъчна декларация само за склада.
Също така не ми стана много ясно как мазето,което е към гаража не се взима в пред вид като имот?
Благодаря!

Най-отгоре
Анонимен
нд дек 31 2017, 07:11 Цитирай
Гост
Щом имотите са купени, значи имате цената на придобиване. Сумата, която се облага с данък е разликата между продажната цена и цената на придобиване, намалена с 10%. Пример: купили сте за 200, продавате за 300. Разликата е 100. Приспадате 10% (10) и за данъчно облагане остават 90. Данъкът е 10%, т.е. 9 единици.
Имайте предвид, че много често за да се спестят разходи по продажбата (по груби данни 3-5% от продажната цена), сделките се изповядват на по-ниска сума.
Кое се води един имот, кое е отделен - зависи от това, как са вписани в нотариалните актове. Съвсем възможно е за един имот да има няколко НА (например при поетапно изкупуване на идеални части), както в един НА да са вписани няколко имота (по-малко вероятно, но не невъзможно).
Консултирайте се с нотариус и след това със счетовидител, като представите всички документи, посочите цената, на която ще продавате (реално и/или по документи), реда на пъодажбите и т.н. Няколко продажби в годината могат да се тълкуват и като "дейност по занятие" и ако общата сума надвиши 50000 лв, може да Ви поискат регистрация по ДДС.


Най-отгоре
Анонимен
нд дек 31 2017, 08:17 Цитирай
Гост
Благодаря ви много.
Сега прегледах нотариалните актове и осъзнах,че има отделен за идеалните части като са изброени всичките собственици на блока и процент,който те притежават.
На нотариалният акт за право на строеж са описани имотите:апартамент,гараж заедно с мазе.
Имотите са купувани на зелено и затова строителя е предоставил два отделни нотариални акта за апартамента и гаража с мазето.
Склада е купен след построяването на сградата и затова нотариалния акт е един.
Също така сумите описани в нотариалните актове са символични и далеч по-малки от това,което сме платили в действителност.
Сега като се добавят и идеалните части имотите реално стават повече.Но как могат да се разграничат право на строеж от идеалните части?
Пратил съм човек в София да се консултира с нотариус,но незнам кога ще стане.
Най-отгоре

Бърз отговор:

 

  Започване на нова тема

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System
Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
729 Други финансови...

Чрез сметка 729 се отчитат финансови приходи, които не се отчитат чрез предходните сметки от групата. Сметка 729 се дебитира при нейното...


601 Разходи за...

Чрез сметка 601 се отчита стойността на: - отпуснатите за нуждите на производството суровини, основни и спомагателни материали (след...


444 Вземания по съдебни...

Чрез сметка 444 предприятията отчитат вземанията, отнесени за решаване от съда. Аналитичното отчитане към сметка 444 може да се...


603 Разходи за...

Чрез сметка 603 се отчитат начислените амортизации на дълготрайни материални и нематериални активи. Сметка 603 се дебитира при...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0381 сек.,0.0118 от тях за заявки.БД заявки:32. Сървър памет:2,619kb