Заглавие > Данъчно третиране по ЗДДС на предоставяне по занятие на парични заеми, обезпечени със залог върху движими вещи и продажба на заложена вещ от заложни къщи и регистриране на продажбите по реда на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства >
Относно: Данъчно третиране по ЗДДС на предоставяне по занятие на парични заеми, обезпечени със... Виж цялата статия
Заглавие > Определяне на приложимото законодателство според Дял II от Регламент (ЕО) № 883/2004 на Европейския парламент и на Съвета >
Относно: определяне на приложимото законодателство според Дял II от Регламент (ЕО) № 883/2004 на Европейския парламент и на Съвета
От... Виж цялата статия
Заглавие > Възможно ли е декларация обр.№1 на самоосигуряващо се лице да бъде подадена преди да бъдат платени дължимите от самоосигуряващото се лице авансови осигурителни вноски? > С оглед изложената от Вас фактическа обстановка и при сега действащата нормативна база, изразявам следното становище:
На основание... Виж цялата статия
Заглавие > Указание № 91-00-41/29.01.10 относно прилагането на чл.22а от Закона за данъците върху доходите на физическите лица при облагане на физическите лица с данък върху общата годишна данъчна основа за 2009 г. (данъчно облекчение за млади семейства) >
[b]Указание № 91-00-41/29.01.10 относно прилагането на чл.22а от Закона за данъците върху доходите на физическите лица при облагане на... Виж цялата статия
Заглавие > При получаване на заплатата за м.януари,установих,че не ми е изплатено допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит.Искам да уточня,че целия месец бях в платен годишен отпуск.Въпроса ми е дали е законосъобразно да ме лишават от това възнаграждение. >
На практика Вие не сте лишена от това допълнително възнаграждение, тъй като сумата, която получавате през месеца, през който сте в... Виж цялата статия
Заглавие > При освобождаване по чл.328 ал.1 т5 трябва ли работодателя да се мотивира защо е решил ,че рабтника няма качество за изпълн.длъжност. > Съгласно чл. 328, ал. 1, т. 5 от Кодекса на труда работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до... Виж цялата статия
Заглавие > Работодателят ми твърди, че съгласно вътрешният правилник на предприятието трябва да се представи болничният лист в деня, в който е издаден, уведомяване не е достатъчно. Законно ли е такова условие във вътрешния правилник, при условие, че то противоречи на чл.9 ал.2 от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността? >
Правилника за вътрешния трудов ред в предприятието не трябва да съдържа клаузи които противоречат на нормативните... Виж цялата статия
Заглавие > Съкратена съм по чл.238,ал.1,т.3 с предизвестие,Имам фирма ЕТ 1,По Време на предизв. могат ли да ме пуснат в неплатен отпуск? 2,Мога ли да ползвам Болнични? 3,Обезщетението по чл.222 дали ще се изплати като имам фирма? 4.Кой ще издаде документ че не съм започнала работа на друго място НЕ РАБОТЯ ВЪВ ФИРМАТА,НО Е ДЕЙСТВАЩА > Съгласно чл. 160, ал.1 от КТ работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали... Виж цялата статия
Редактори: account-bg.info, petrana, Михаил Минков
Автор
Отговор
гост
ср яну 21 2009, 05:15
Гост
Моля за помощ, съвсем се побърках. Считано от 21.01.2009 г освобождавам работник на осн.чл.328 ал.1 т. 3 ( намаление в обема на работа). Работодателя ще изплати обезщетение по чл.222 ал.1 в размер на БТВ за не повече от 1 м . В обр.1 за м.01 аз веднъж трябва да го посоча до 20.01.09 вкл с код осигурен 01, а от 21.01.2009 с код 27. Върху сумата на обезщ. за частта с и от м.01 дължа 7,2 % работодател + 5,8% от работник за ДОО ( параграф 550146 ) и съответно 2,8% и 2,2 % за ДЗПО УПФ ( параграф 580123). Здравно не се дължи. Как стои въпроса с данък общ доход, според мен той не дължи? И не е ли редно това обезщетение да се изплати след като до 1 м ( 20.02.2008) лицето не декларира , че е бил без работа? Всъщност този срок от 1 м е от 21.01. 2009 до 19.02.2009 ( 30 дни) или до 20.02.2009 ( 31 дни) направо вече полудявам! Извинете ме и Ви благодаря предварително !
Подавайки информация за м. 01.2009 го включвате в образец 1 до 20.01. и нищо повече. Чакате 1 месец. На 20.02.2009 или след това той трябва да ви попълни деклрация, че е останал без работа 1 месец. Тогава му начислявате едно брутно трудово възнаграждение. В декларация обр. 1 за 02.2009 г. вписвате кода за обезщетение и дните за м. 02 и пускате образец 1 за м. 01. за останалите дни от 20 до 31.01. като съответно разпределяте възнаграждението за двата месеца съобразно работните дни. И имайте предвид, че се дължи ДОД за това обезщетенеие - проверете в ЗДДФЛ - само обезщетенията по чл. 222 ал. 2 и 3 са без ДОД, а по ал. 1 са с ДОД.
Моля да ми отговорите как трявба да се процедира в случай че обезщетението е от 6,04,2009 до 5,05,2009? Трябва ли да се подава декларация 1 за месец май от 1.5 до 5.5. като тогава няма работни дни или цялото обезщетение да отиде за месец април от 6.4 до 30.4
Учителка съм и бях лектор.От 720 часа годишен норматив съм изработила 306 часа. Въпросът ми е колко дни платен годишен отпуск ми се полага. До 31.12.2008г е ясно часовете се делят на 3, но от 01.01.2009г нищо не мога да разбера от КСО - изработените часовете на колко се делят?
Би трябвало да е в същите срокове каквито са и сроковете за изплащане на заплатите. Във всеки случай не се изплаща преди да е минал един месец от освобождаването на работника и преди да е попълнил декларация, че в този месец не е постъпил на работа.
искам да ви попитам.Работя в 2 фирми на по 4 часа,и следва да ми се изплати обезщетение по чл.222.От двете фирми ли трябва да ми го изплатят.Благодаря много
Благодаря много,защото вчера ми донесоха трудовата книжка и в нея пише изплатено обезщетение в размер на 131.34,но само от едната фирма.И защо е такава сумата като нали се изплаща брутна заплата.Осигурявали са ме на 180лв.в едната и на 160лв.в другата.Счетоводителката ли е смотана или се правят на такива,та ми казват че само от едната фирма се плащало обезщетението защото там съм се водел на 8 часа.Екак бе хора като в договорите пише работно време 4 часа.???????????????????????? Благодаря пак предварително
имам и аз един въпрос - на лице ще се изплати обезщетени еза оставане без работа от 02.04.2010(последния му работен ден е бил 01.04.2010) до 02.05.2010 , но нали 01.05 и 02.05 са неработни??? В Д1 да подам ли прекратяване на осигуряването н а30.04.2010 , поеже няма даима д1 за месец май?
Интервю с овчар: - Чичо, как минава един твой ден? - Сутрин рано извеждам овцете, вземам шише ракия и пия... - Чичо, този очерк ще го четат и деца. Вместо шише казвай книга. - Добре. Сутрин рано извеждам овцете, вземам си книгата и чета. По обяд идва Киро с неговата книга и започваме да я четем заедно. Следобед отиваме до книжарницата и си взимаме още две книги да има какво да четем до вечерта. А вечер отиваме при Ванката и там четем негови ръкописи.