Колеги, здравейте, моля да ми помогнете, като ми кажете, дали е отпаднала задължителната регистрация по ЗДДС, заради продажба на цигари в търговски обект? Прегледах ЗДДС и Закона за търговия с тютюневи изделия, и според мен не е отпаднала. Според клиентката ми е отпаднала. Благодаря Ви. Пожелавам Ви здраве и успешна седмица.
Ако става въпрос за търговия на дребно с цигари - да отпаднала е, търговците на дребно нямат задължение за регистряация по ДДС във връзка с това, че продават тютюневи изделия.
А търговците на дребно, които вече са регистрирани по ЗДДС за това, че извършват търговия с тютюневи изделия, могат ли да се дерегистрират и каква е процедурата? Благодаря!
Могат да се дерегистрират ако отговарят на изискванията на ЗДДС, обаче няма да им хареса процедурата, защото при дерегистрацията ще трябва да платят ДДС на всичката налична стока в търговския обект. А самата процедура е много лесна - подава се заявление за дерегистрация, от НАП правят една проверка - някой път по-задълбочена, друг път по- повърхностна и прекратяват регистрацията.
Колеги, много Ви благодаря за отговорите.Аз се обадих на горещия телефон в НАП. Отговорът беше, че е отпаднала задължителната регистрация по ЗДДС на търговците на дребно на цигари.