Здравейте, бих искал да попитам колко са месечните минимални здравни осигуровки от 1.01.2009 г. ,които трябва да платя,ако искам сам да си ги внеса,тай като съм безработен. Благодаря предварително!
аз имам един друг въпрос малко е тъпо но ще питам ....регистран съм в Бюрото по труда през 2008 година и все още се водя там но от там нещо се правят на луди и не искат да ми дадат информация за това имам ли аз право на някаква парична помощ затова че съм безработен ........, има ли някакъв начин да получавам пари от Бюрото по труда моля ви могнете незнам какво да правя отчаян съм
И аз искам да попитам,ако съм регистриран в бюрото по труда,пак ли сам трябва да си плащам здравните осигуровки или то ги поема.Имам 2 месеца трудов стаж. Благодаря!
Здравейте!Искам да задам въпрос.Работя в една фирма и не са ми плащани осигуровки от 3 месеца както и не ми е плащана залата за това време(т.е от месец април) няколко колеги се обърнаха към Инспекцията по труда,но нищо не последва ...Към кого да се обърна сега?
След като при регионалната инспекция по труда нищо не е последвало (което е почти невероятно) то следва да се обтънете към Изпълнителна Агенция Главна инспекция по труда:
Трябва да имате предвид, че "обръщането" е добре да стане писмено и с лични данни а не анонимно, защото има практика анонимните изявления да не се разглеждат. И задължително да ви дадат входящ номер на вашето писмо, а не да си разговаряте с някакъв човек в някаква стая и след като излезете, той вече да е забравил за вас.
здравйте имам едим много голям проблем.приятелят ми е в болница и няма плащани осигуровки нз от кога и всеки ми казва различно а аз искам само да знам колко трябва да внеса за да го водят пак осигоряващ се.
Трябва да му патите здравните осигуровки за 15 месеца назад като безработен, за по сигурно за 16 месеца преди текущия. За тази година са по 10.20 на месец а за миналата май бяха по 7.20 на месец. И ако е спешно в НАП да му извадите удостоверение за здравноосигурителния статус и да го занесете в болницата.
Тъп въпрос, на който няма отговор, нали? Но още по-тъпо е ако някой смята, че се упражнява контрол над работодатели, които не плащат осигуровки на служителите си. А здравни осигуровки имам, тъй като си ги плащам сам (като "безработен"). И какво правим, когато се разболеем? Чакаме "висшия контрол" над работодателите, който обикновено се упражнява на някоя маса в ресторант.
Имам дъщеря, която веднага след като завърши средно образование забременя и роди. Няма нито един ден трудов стаж. Детето й на 04.09.2009 г. ще направи 1 г., но от 01.01.2009г. вече не е здравно осигурена. Получава само майчинство и тедски от социални грижи, трябва ли тя да се самоосигурява. Предварително благодаря. артинка.ангелова@abv.bg
Съкратен баланс ([link=http://www.account-bg.info/mss/page.php?63]Приложение 6 към НСС 1[/link]) могат да съставят малките предприятия.
"Малко предприятие" е...
Лиляна Панева