ООД " А" изплаща дивидент на съдружниците и собствениците си: друго ООД "Б"което е местно лице и е търговец и едно физическо лице . Решението е взето през м.Март 2010, до края на м.04,2010 трябва да се внесе 5% върху сумата която ще се разпределя . На ФЛ се удържа 5% и останалото му се начислява : 123/499 или изплаща 123/501. Какви операции се вземат за ЮЛ? 123/499или 123/107 ? Размера на изплатения дивидент на ЮЛ също се намалява с платения данък от 5%.Останалата сума от печалбата за 2010г. 123/122 . Изплатения данък и разпределението на печалбата не се декларира в ГДД по ЗКПО и по ЗДДФЛ а само в справката по чл.73 от ЗКПО /декларира се само платения данък на ФЛ / която се подава от ООД А до края на април 2011г. Моля ако греша някъде - а аз съм убедена в това- да ме коригирате .
Грешите на доста места. Първо не би трябвало да има разлика в начина на начисляване и изплащане на дивидента на всички съдружници - няма значение дали са юридически или физически лица. Начисляването и изплащането на дивидентите става по един и същи начин. Аз бих ползвал следните счет. операции:
122/493 - разчети със съдружници - с цялата сума на начисления дивидент 493/454 - с начисления данък 493/501 - със изплатения дивидент след удържане на данъка
И най-съществената грешка - когато едно търговско дружество изплаща дивидент на друго търговско дружество не се удържа данък върху дивидента - изплаща се цялата сума, а печалбата от този дивидент се включва в печалбата на второто дружество и се декларира в ГДД по чл. 92 от ЗКПО, но после се посочва два реда по-надолу във суми, които се изключват при определяне на данъчния финансов резултат.