Здравейте, бих искала да попитам ако служител си пусне заявление за напускане по чл.327 т.2 от КТ, и има основание, 1. Имали значение колко не изплатени възнаграждения или само дори да е едно неизплатено възнаграждени и може да си пусне служителя такова заявление. 2. И в заповедта за освобождаване как се отразява заповед по чл.327 т.2 във връзка с чл.221 ал.1. така ли трябва да е?
чл. 327 във връзка с чл. 221 ал. 1 - да така се вписва в заповедта за освобождаване. Няма никакво значение колко заплати не са изплатени. И за една забавена заплата работникът може да напусне. То и така трябва да се прави, а не да се жалват по телевизията, че не им платили за по 5-6 месеца. За какво стоят на тази работа като не им плащат?
благодаря за отговора. И да питам още нещо в заповедта в полето изплатени обещетения като се посочи чл. 221 до него се пише брутна сума на обещетението нали? а не сума за получаване. Същото е и за обещетение за неизползвани отпуски за 2010г.? Само чл. е друг 224, ал.1. ; В трудовата книжка на страница 26 кога се отразява обещетението когато се приключва трудовата книжка и се дава на лицето или когато се изплати, личето си носи книжката да му се впише.
Здравйте и аз имам такъв случай за напускане по чл.327 т.2 но обещетението кога се начислява в края на месеца когато се прави ведомоста за заплатите или когато работника след един месец ми подпише декларация че за този период не е започнал работа. Ами ако през периода се е регистрирал на борсата и в Нои за обешетение. Моля ако някои знае да пише Благодаря
За да се изплати трябва да мине един месец и работника да подпише декларация, че не е започнал работа. Ако започне работа през този месец му се изплаща пропорционално на времето през което е бил без работа. На борсата не може да започне да получава обезщетение преди да мине този месец
След освобождаване на работника се попълва трудовият стаж в трудовата книжка. След това като мине един месец и се изплати обезщетението, се попълва и този месец в трудовата книжка на отделен ред - като в лявата страна аз пиша вместо професията - "обещетение по чл......" и т.н. До сега така съм попълвала и от НОИ не са ми го връщали.
Здравейте, аз мисля, че обещетението по този чл.327 т.2 не се смята за трудов стаж и даже не се внасят осигуровки, а се удържа от брутната сумата на обещетен само ДОД 10%. Вие колеги в форума как мислите?
Аз имам предвид чл.222 от КТ - обезщетение при съкращение по чл.328 , а по чл. 327 т.2 не съм имала случай, но сега ми се налага да освободя работник по този член - и значи трябва да начисля само ДОД?
но по интересното е кога се начислява обещетението като например работника напуска през средата на ноември и през ноември ли се начислява обещетението или се начислява през средата на октомври след изтичането на месеца? И как се подава декл.1 за този работник с това обещетение?
За да се начисли, то трябва да е дължимо. За да стане дължимо трябва да с аизпълнени две условия: 1. Да е минал един месец 2. Работникът да представи декларация, че през този месец не е бил на работа. т.е. ако е освободен от 15.10. Най-ранната дата на която можете да го начислите е 15.11. А декл. 1 защо да подавате за обезщетението въобще, след като не е стаж и не се дължат осигуровки? Само данъка включвате в декл. 6.
Здравейте много интересна тема и дост актуална в момента, в период на криза, това което искам да попитам е ако служителя не доиде след един месец и не представи декларация за почване на работа или декларация че не е започнало работа. До колко месеца от датата на напускане може да представи тази декларация за да му се изплати обещетението. И съответно след този период дори да представи декларация да не може да му се изплати? Благодяра предварително.
Автор: Лиляна Панева
http://www.bcci.bg/bulgarian/infobusb/index.html
Със Закона за изменение и допълнение на ЗДДС (ЗИДЗДДС, обн. ДВ, бр.106 от 12 декември 2008 г.)...