http://www.account-bg.info/balansi/

Каталог Статии

Статия
Назад към списъка  Версия за печат  Изпрати на приятел
КОИ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ?
http://www.standartnews.com

Измамата на Бърнард Мадоф за 50 млрд. долара е считана за най-голямата в историята, но дали няма и други личности, които могат основателно да претендират за този „приз“?

Когато става въпрос за големи обещания и загубени милиони, списъкът е доста дълъг. Повечето от измамите обаче са за далеч по-малки суми от това, което е успял да организира бившият шеф на борсата в Ню Йорк.

Ето и седем от най-прословутите схеми на Понци (вид пирамида, кръстена на Чарлс Понци), от близкото минало, представени от Mainstreet:

Чарлз Понци
Стойност на измамата: 15 млн. долара (или 154 млн. долара сегашна стойност)

От името на италианския имигрант идва и прякорът на финансовите измами с пирамидален характер. През 1920 г. той обещава на инвеститорите си 50% възвръщаемост за 45 дни. Намерението му е било да купи евтини международни купон-отговори (използват се за заплащане на международни пощенски услуги) от Европа и след това да ги размени за пощенски марки с двойно по-голяма стойност в САЩ.

В резултат на тези действия Понци извлича печалба от 15 млн. долара за девет месеца, която разпределя между инвеститорите. След разобличаването му той е осъден за пощенска измама и след освобождаването му от затвора през 1934 г. е бил депортиран в Италия.

Луис Енрике и Освалдо Виялобос
Стойност на измамата: 400 млн. долара

Прицел на двамата братя от Коста Рика са били основно американски и канадски пенсионери. Те са увещавали жертвите си да инвестират най-малко 10 хил. долара за период от края на 80-те до 2002 г., от които са твърдели, че ще постигнат 3% месечна възвръщаемост. Вместо това обаче те просто са местили пари в различни компании от типа „пощенски кутии“, каквито са повечето офшорни фирми. През 2007 г. Освалдо е бил осъден на 18 години затвор, а брат му е избягал.

Майкъл Юджийн Кели
Стойност на измамата: поне 428 млн. долара

Хотелиерът Кели е бил арестуван в края на 2006 г. за това, че е измамил хиляди възрастни граждани, използвайки техните пенсионни спестявания. Средствата са били инвестирани в сделки за временно ползване на собственост (т.нар. timeshare) в няколко хотела в Канкун. На жертвите е била обещавана висока доходност.

По данни на щатската Комисия по ценни книжа и борсови операции (SEC) Кели и още няколко мошеници са прибрали 428 млн. долара от 1999 г. до 2005 г., като повече от една трета от парите са от пенсионни сметки.

Джералд Пейн
Стойност на измамата: почти 500 млн. долара

През 90-те години на миналия век Пейн обещава на членовете на църквата Greater Ministries International да удвои стойността на техните инвестиции в ценни метали. Измамените са били около 18 хил. души. По думите му Бог го е помолил да сподели тайната за умножаване на богатството.

Лу Пърлман
Стойност на измамата: почти 500 млн. долара

Пърлман, мениджърът на известните бой банди Backstreet Boys и ‘N Sync, в продължение на две десетилетия прави милиони, карайки хората да инвестират във фиктивната авиолиния Trans Continental Airlines. След разкриването на измамната схема Пърлман е бил осъден на 25 години затвор.

Рийд Слаткин
Стойност на измамата: почти 600 млн. долара

Слаткин е бил арестуван от SEC през 2000 г. за това, че се е представял за инвестиционен съветник и е присвоил милиони от хиляди хора, много от които холивудски знаменитости. Слаткин е упражнявал тази дейност от гаража си, като изпращал по-голямата част от парите в различни църкви.

Албански държавни служители
Стойност на измамата: около 1,2 млрд. долара

След падането на комунизма в албанското правителство благодатна почва намират редица схеми на Понци. Край на престъпното правителство слагат бунтове в страната от 1997 г.

Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
151 Получени краткосрочни...

Чрез сметка 151 се отчитат получените краткосрочни заеми. Заемите в чуждестранна валута се оценяват по централния курс на...


498 Други...

Чрез сметка 498 предприятията отчитат вземанията си от трети лица по операции, които не са обхванати от другите сметки в...


703 Приходи от продажби на...

Чрез сметка 703 се отчитат постъпленията от различни видове услуги, като: транспортни, спедиторски, туристически, проектно-проучвателни,...


611 Разходи за основна...

Чрез сметка 611 се отчитат основните производствени разходи за основната дейност на предприятието, формиращи себестойността на...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0364 сек.,0.0100 от тях за заявки.БД заявки:21. Сървър памет:2,088kb