http://www.account-bg.info/balansi/

Каталог Статии

Статия
Назад към списъка  Версия за печат  Изпрати на приятел
Как да напишем мотивационно писмо

Мотивационно писмо (cover letter)

Мотивационното писмо е изключително важно допълнение към автобиографията, защото тя е малко или много предвидима като форма и съдържание. Предполага се, че писмото Ви дава много по-добра възможност да представите творчески, агресивно и убедително своите силни страни.

 1. Как се пише мотивационно писмо?
  1. Информация за обратна връзка (горен десен ъгъл, 6-10 реда под началото на страницата)
   • В това поле напишете адреса и телефона (с предхождащ го код за национално избиране), на който желаете да бъдете потърсенi и можете да бъдете намерен.
   • Не забравяйте да включите и e-mail - може би най-удобния начин за обратна връзка. Постарайте се да звучи представително и да го проверявате редовно.
   • Под адреса се вписва датата, на която е изпратено писмото.
  2. Адрес на фирмата (изписва се на реда след датата, но отляво
   • Това е адресът на организацията, до която изпращате мотивационното си писмо. Започва с името на адресата, следва длъжността, която той заема, името на фирмата и пълният й пощенски адрес.
   • Препоръчително е да адресирате писмото до конкретна личност. Ако все пак не Ви е известно име, можете да го адресирате до човека, заемащ определена длъжност (Мениджър Човешки Ресурси, Личен Състав, Отдел Кадри).
  3. Обръщение (един ред след адреса на фирмата)
   • Тук се вписва добре познатото ни “Уважаеми Г-н/Г-жа … “ като на мястото на точките е името на адресата.
  4. Основна част (два реда под обръщението)
   • Първи - въвеждащ параграф. Споменете причината за Вашето писмо и откъде сте научили за предоставената възможност за работа в тяхната фирма (от обява, приятел и др.), назовете длъжността, за която кандидатствате.
   • Основен текст - най-често се състои от два параграфа. В първия е най-подходящо да включите повече информация за Вашите умения и качества, а във втория - защо се интересувате от длъжността, компанията, продуктите и услугите, които тя предлага. Задължително отбележете с какво Вие ще допринесете за организацията.
    Това е възможност да “продадете” Вашите умения, възможности, качества, опит и постижения. Ако учите в момента или току що сте завършили, обяснете защо Вашето образование ви дава необходимата квалификация за длъжността. Ако вече имате натрупан опит и практика, отбележете какви са силните ви страни и постижения.
    Ако е необходимо включете детайли и обяснения, които не са споменати в автобиографията. Отбележете какво Вие можете да направите за организацията, а не какво тя може да Ви предложи. Убедете работодателя, че Вие сте подходящият човек.
   • Заключителен параграф. В този параграф споменете, че ще се свържете с тях до няколко дни, за да проверите дали са получили Вашето писмо и автобиография. Проявете готовност за лично интервю в удобно за тях време. Завършете писмото с нещо, което би окуражило техния интерес и отговор. Благодарете им за отделеното време и внимание.
  5. И естествено добавете “С уважение /вашето име и фамилия /” (два реда под основната част). Ако изпращате писмото по пощата е препоръчително да напишете името си на ръка, но в никакъв случай не се подписвайте.

 2. Препоръки
  • Мотивационното писмо трябва да подчертае как Вашите способности и опит отговарят на очакванията на потенциалния работодател. С писмото си трябва да убедите организацията да предприеме действия във Ваша полза. Това може да постигнете единствено, ако мотивационното ви писмо съдържа ясна причина защо организацията трябва да Ви наеме.
  • Постарайте се да представите допълнителна информация (такава, която не фигурира във автобиографията Ви). Проявете творчество и разширете информацията по отношение на вашите постижения, амбиции и конкурентно предимство за длъжността, но не лъжете (особено когато това може да бъде проверено).
  • Избягвайте да използвате изрази като: изключителна мотивация, отлични комуникативни способности, аналитичен подход при решаване на проблеми. Когато много хора започнат да използват тези фрази, те стават безсмислени.
  • Пишете различни мотивационни писма за различните работодатели и организации. Научете колкото е възможна повече за фирмата, за да сте по-убедителни като представяте своите умения и знания, с които ще допринесете за успеха й.
  • Оформете добре текста от графична гледна точка. Той трябва да се чете лесно и бързо, да не е прекалено ситен или сбит. Използвайте общоприет и четлив шрифт (Arial, Times New Roman) и размер (11-12).
  • Писмото не трябва да е много дълго (приблизително около една страница), защото работодателите рядко отделят повече от минута за да го прегледат. Помнете: качеството е по-важно от количеството!

   http://www.bisclub.org

Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
202 Продуктивни и работни...

Чрез сметка 202 се отчитат продуктивните животни от основните стада, както и животните, използвани за работна сила. Като инвентарен обект...


612 Разходи за спомагателна...

Чрез сметка 612 се отчитат извършените разходи в спомагателната дейност на предприятието. Спомагателна дейност за предприятието е тази,...


691 Отписани...

Чрез сметка 691 се отчитат отписаните вземания на предприятието след изтичане на давностния срок и отхвърлените искове от съда, както и...


724 Приходи от валутни...

Чрез сметка 724 се отчитат положителните разлики от промяна на валутните курсове при обмяна на валута и при други валутни...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0428 сек.,0.0096 от тях за заявки.БД заявки:21. Сървър памет:2,094kb