http://www.account-bg.info/balansi/

Каталог Статии

Статия
Назад към списъка  Версия за печат  Изпрати на приятел
Как да напишем мотивационно писмо

Мотивационно писмо (cover letter)

Мотивационното писмо е изключително важно допълнение към автобиографията, защото тя е малко или много предвидима като форма и съдържание. Предполага се, че писмото Ви дава много по-добра възможност да представите творчески, агресивно и убедително своите силни страни.

 1. Как се пише мотивационно писмо?
  1. Информация за обратна връзка (горен десен ъгъл, 6-10 реда под началото на страницата)
   • В това поле напишете адреса и телефона (с предхождащ го код за национално избиране), на който желаете да бъдете потърсенi и можете да бъдете намерен.
   • Не забравяйте да включите и e-mail - може би най-удобния начин за обратна връзка. Постарайте се да звучи представително и да го проверявате редовно.
   • Под адреса се вписва датата, на която е изпратено писмото.
  2. Адрес на фирмата (изписва се на реда след датата, но отляво
   • Това е адресът на организацията, до която изпращате мотивационното си писмо. Започва с името на адресата, следва длъжността, която той заема, името на фирмата и пълният й пощенски адрес.
   • Препоръчително е да адресирате писмото до конкретна личност. Ако все пак не Ви е известно име, можете да го адресирате до човека, заемащ определена длъжност (Мениджър Човешки Ресурси, Личен Състав, Отдел Кадри).
  3. Обръщение (един ред след адреса на фирмата)
   • Тук се вписва добре познатото ни “Уважаеми Г-н/Г-жа … “ като на мястото на точките е името на адресата.
  4. Основна част (два реда под обръщението)
   • Първи - въвеждащ параграф. Споменете причината за Вашето писмо и откъде сте научили за предоставената възможност за работа в тяхната фирма (от обява, приятел и др.), назовете длъжността, за която кандидатствате.
   • Основен текст - най-често се състои от два параграфа. В първия е най-подходящо да включите повече информация за Вашите умения и качества, а във втория - защо се интересувате от длъжността, компанията, продуктите и услугите, които тя предлага. Задължително отбележете с какво Вие ще допринесете за организацията.
    Това е възможност да “продадете” Вашите умения, възможности, качества, опит и постижения. Ако учите в момента или току що сте завършили, обяснете защо Вашето образование ви дава необходимата квалификация за длъжността. Ако вече имате натрупан опит и практика, отбележете какви са силните ви страни и постижения.
    Ако е необходимо включете детайли и обяснения, които не са споменати в автобиографията. Отбележете какво Вие можете да направите за организацията, а не какво тя може да Ви предложи. Убедете работодателя, че Вие сте подходящият човек.
   • Заключителен параграф. В този параграф споменете, че ще се свържете с тях до няколко дни, за да проверите дали са получили Вашето писмо и автобиография. Проявете готовност за лично интервю в удобно за тях време. Завършете писмото с нещо, което би окуражило техния интерес и отговор. Благодарете им за отделеното време и внимание.
  5. И естествено добавете “С уважение /вашето име и фамилия /” (два реда под основната част). Ако изпращате писмото по пощата е препоръчително да напишете името си на ръка, но в никакъв случай не се подписвайте.

 2. Препоръки
  • Мотивационното писмо трябва да подчертае как Вашите способности и опит отговарят на очакванията на потенциалния работодател. С писмото си трябва да убедите организацията да предприеме действия във Ваша полза. Това може да постигнете единствено, ако мотивационното ви писмо съдържа ясна причина защо организацията трябва да Ви наеме.
  • Постарайте се да представите допълнителна информация (такава, която не фигурира във автобиографията Ви). Проявете творчество и разширете информацията по отношение на вашите постижения, амбиции и конкурентно предимство за длъжността, но не лъжете (особено когато това може да бъде проверено).
  • Избягвайте да използвате изрази като: изключителна мотивация, отлични комуникативни способности, аналитичен подход при решаване на проблеми. Когато много хора започнат да използват тези фрази, те стават безсмислени.
  • Пишете различни мотивационни писма за различните работодатели и организации. Научете колкото е възможна повече за фирмата, за да сте по-убедителни като представяте своите умения и знания, с които ще допринесете за успеха й.
  • Оформете добре текста от графична гледна точка. Той трябва да се чете лесно и бързо, да не е прекалено ситен или сбит. Използвайте общоприет и четлив шрифт (Arial, Times New Roman) и размер (11-12).
  • Писмото не трябва да е много дълго (приблизително около една страница), защото работодателите рядко отделят повече от минута за да го прегледат. Помнете: качеството е по-важно от количеството!

   http://www.bisclub.org

Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
123 Печалби и загуби от текущата година...

Чрез сметка 123 се отчита крайният финансов резултат (печалбата или загубата) от дейността на предприятието. В края на отчетния период...


625 Финансови разходи за бъдещи...

Чрез сметка 625 се отчитат разсрочените финансови разходи, които се признават за текущи през следващи отчетни периоди. Аналитичното...


502 Каса във...

Чрез сметка 502 предприятията отчитат постъпилите и изплатените в брой парични средства в чуждестранна валута и наличността в...


499 Други...

Чрез сметка 499 предприятията отчитат задълженията си към трети лица по операции, невключени в другите сметки от групата. Аналитичното...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0319 сек.,0.0082 от тях за заявки.БД заявки:21. Сървър памет:2,094kb