http://www.account-bg.info/balansi/

Каталог Статии

Статия
Назад към списъка  Версия за печат  Изпрати на приятел
Кредитни карти
Кредитни карти – едно удобство, което в последните години все по често навлиза в ежедневието на Българина. Те са едни от най-динамично развиващите се банкови продукти у нас.

И тук както и при кредитите – изборът измежду постоянно заливащите ни реклами, промоции, предложения за „безлихвени” кредитни карти е изключително труден и зависещ от много фактори. Ще направим кратко представяне на кредитни карти предлагани в България:
Кредитни карти с които може да се оперира на национално ниво, т.е. само в рамките на България – такива карти са:

 • Transcard кредитна карта – много удобна за текущите месечни нужди и задължения. Възможност за лесно плащане през интернет на месечните сметки за ток, вода, парно, телефон, интернет и кабелна телевизия. Възможност за пазаруване в много обекти в цялата страна, зареждане на гориво и теглене на пари в брой от бензиностанциите на Петрол.
 • EuroLine кредитна карта – навлязла е основно като вид лизинг и възможност за закупуване на стоки на изплащане. Предлага се в самите магазини, основно за електроника, копютри и техника. В момента Пощенска банка притежава и обслужва бизнеса с кредитни карти EuroLine

Международни кредитни карти – с възможност за покупки в страната, в чужбина или чрез интернет.

 • Кредитна карта Visa – издава се от почти всяка банка в България, най популярна и в света което дава възможност и за плащане в най–много търговски обекти, заведения, хотели и т.н.
 • Кредитна карта MasterCard – като цяло важи всичко казано за VISA. По-малко разпространена по света, което значи че има доста обекти в които може да платите с VISA, а не можете с МasterCard. Също се издава от почти всяка банка в България.
 • Кредитна карта DINERS CLUB – Така наречената Клубна кредитна карта. Специфичното е, че в края на месеца трябва да се погаси цялото задължение по картата, а не само определен процент. Удобна е когато не желаете да носите в себе си пари в брой. Навсякаде по света можете да се възползвате от предимствата на членството си в Diners Club, изразено чрез по-специално отношение по летища, ресторанти и търговски обекти.
 • Кредитна карта American Express – доста популярно по света, но не и в България. Единствената, която при определени условия може да е без кредитен лимит, с нея се предлага безплатна застраховка, възможност за по-дълъг безлихвен гратисен период. За сметка на това годишните такси за обслужване са малко по-високи. Има варианти gold, platinum или corporate.

Овърдрафт по дебитна карта – издава се обикновенно от банката в която получавате заплатата си. Кредитния лимит е от порядъка на 4-5 месечни заплати. Удобното тук е, че в момента, в който погасите някаква част от кредита, веднага можете да я изтеглите отново. Това допуска да стоите на пълен минус колкото време желаете, стига да си плащате лихвите, което автоматично правите получавайки си заплатата по картовата сметка.

Виртуална банкова карта – на практика това не е кредитна карта в пълния смисъл на думата, но е много удобна при извършване на плащания през интернет. Когато решите да си закупите нещо през интернет, прехвърляте средства от разплащателната си сметка към виртуалната кредитна карта, след което можете да го закупите чрез интернет.
Предимството е, че няма лихвени проценти, няма годишни такси и предлага голяма сигурност от гледна точка на кражба на данни.

Основни детайли на които да е необходимо да се обърне внимание при избора на кредитна карта:

 • Максимален кредитен лимит – това е сумата която най-много можем да изхарчим използвайки кредитната карта. Добре е да съобразим, че тази сума веднъж използвана трябва да се възстанови по картата. Желателно е сумата да е съобразена с Вашите възможности.
 • Лихви по кредитна карта – лихвата начислявана след изтичане на гратисния период. При някои банки е различен при покупка и при теглене в брой.
 • Гратисен период – периода в който не ни се начислява лихва за изразходваната сума. При някои банки е различен при покупка и при теглене в брой.
 • Минимално месечно погасяване – колко процента от изразходваната сума трябва да се внася месечно за да не започват да текат наказателни лихви.
 • Годишна такса за обслужване – обикновенно е тврда сума която ни се удържа всяка година от картата.
 • Обърнете внимание на различните видове други такси по кредитната карта, като примерно
  ТАКСА ЗА ВНАСЯНЕ ПАРИ В БРОЙ, ТАКСА ЗА ПРОСРОЧЕНО ПЛАЩАНЕ,
  ТАКСА ЗА ПРЕИЗДАВАНЕ НА КАРТА, ТАКСА ЗА МЕСЕЧНО ИЗВЛЕЧЕНИЕ и др.
 • Лимитите при теглене в брой и местата от където това може да се осъществява.
 • Възползвайте се от някой видове промоции и бонуси предлагани от банките, като внимавате те да не са за сметка на други от условията по картата.

Гласувате за нашия сайт в мрежата на Google +1
Custom Search
 

Здравей

Потребител:

Парола:


Помни ме

[ ]
[ ]
 
Описание на счетоводните сметки
621 Разходи за...

Чрез сметка 621 се отчитат начислени лихви за всички заеми, лихви по дългове, свързани с дялово участие, лихви, които кредитните...


454 Разчети за данъци върху доходи на физически...

Чрез сметка 454 предприятията отчитат сметните си отношения за удържаните данъци върху дохода от персонала или други физически лица в...


101 Основен...

Чрез сметка 101 се отчита основният капитал. Той е относително постоянна величина. В дружествените предприятия основният капитал се...


204 Машини, съоръжения и...

Чрез сметка 204 се отчитат енергетичните и двигателните машини и оборудване, производствените машини и оборудване, измервателните и...


Към списъка с всички статии
Време за изпълнение:0.0317 сек.,0.0085 от тях за заявки.БД заявки:21. Сървър памет:2,094kb